
Za oknem mróz i smutna, ciemna aura, ale w koneckim Hufcu Pracy gwarno i wesoło. 20 stycznia, w ramach akcji „ZIMA z OHP” i Koła Kulinarnego „PTYŚ”, odbyły się zajęcia kulinarne. Młodzież, pod czujnym okiem Kadry Hufca, przygotowała kolorową sałatkę grecką oraz kanapki na gorąco.
Wspólne przygotowanie posiłków to przyjemność, okazja do doskonałej zabawy i integracji uczestników oraz młodzieży ze środowiska lokalnego. Młodzież świetnie podzieliła między sobą zadania i sprawnie współpracowała.
Podczas zajęć, Komendant Hufca – Monika Jedynak, przypomniała wszystkim zasady zdrowego odżywiania i jego wpływ na organizm. Zwróciła też uwagę na przestrzeganie zasad higieny, zarówno podczas przygotowania jak i konsumpcji posiłków.
Na koniec wszyscy uczestnicy zajęć, w miłej atmosferze, skosztowali przygotowany posiłek i jak to przy stole bywa dużo rozmawiali, wymieniali się doświadczeniami oraz przepisami na proste i smaczne posiłki.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Fot. 1-5. Młodzież podczas przygotowywania posiłku
![]() |
Fot. 6. Kanapki na gorąco
![]() |
Fot. 7. Wspólne zdjęcie
Autor tekstu i zdjęć: Monika Jedynak, Renata Pasieka-Szczerbińska