ZAWÓD INNY NIŻ WSZYSTKIE

 

Profesja artysty kojarzy się najczęściej z piosenkarzem, aktorem, malarzem czy kompozytorem. Wszystkie te dziedziny sztuki wymagają szczególnych uzdolnień oraz wielu lat pracy nad ich rozwojem. Czy jednak można nadać miano artysty osobie, która rzeźbi i wykrawa kompozycję z owoców i warzyw? Stwierdzenie to potwierdził uczeń Zespołu Szkół Zawodowych nr 1 podczas Targów Edukacji organizowanych 15 marca w Starachowicach, który od kilkunastu miesięcy rozwija swoją pasję jaką jest carving.

Carving to sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach, wśród których najpopularniejszymi są arbuzy, melony, dynie, ananasy, rzodkiew, buraki, selery oraz marchewki. Początki carvingu wywodzą się z Dalekiego Wschodu zaś w Europie rozwinął się on na początku XXI wieku. Obecnie specjaliści ds. carvingu przekuli swoje hobby w pasję, która daje im na tyle stabilne wynagrodzenie, że można stwierdzić, iż carving jest ich pracą.

Osoby, które odkryły w sobie żyłkę artystyczną a przy tym mają morze cierpliwości, aby zostać specjalistą od carvingu, w pierwszej kolejności muszą zaopatrzyć się w zestaw specjalnych noży, które umożliwiają im finezyjne wycinanie i nacinanie materiału w którym się rzeźbi. Kolejnym krokiem jest samodzielne poznanie techniki lub udział w kursach i szkoleniach specjalistycznych. Kluczem do sukcesu są wielogodzinne praktyki.

 

Fot. 1. Uczeń Zespołu Szkół Zawodowych nr 1 w Starachowicach w trakcie pracy

 

Fot. 2,3. Dzieła wykonane metodą carvingu

 

Autor tekstu i zdjęć: Agnieszka Szulc