Projekt: „Praktyki zagraniczne skrzydłami w wejściu na rynek pracy”, numer umowy POWERVET-2020-1-PL01-KA102-080417 : Międzynarodowa mobilność edukacyjna uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój 2014 – 2020 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego.
Uczestnicy wyjazdu do Sewilli wzięli udział w spotkaniu w hiszpańskiej Tawernie Alambigue. Celem spotkania było zaprezentowanie młodzieży tradycyjnych dań i przekąsek regionalnej kuchni hiszpańskiej. Tapas to nie tylko sposób na zwykłe spożywanie posiłku. To popularna forma spędzania czasu ze znajomymi lub rodziną. W zestawie dań, których mieliśmy okazję zasmakować znalazły się następujące potrawy:
Tortilla- hiszpański omlet z ziemniaków, jajek, cebuli
Jamon serano- rodzaj suchej szynki parmeńskiej z chrupiącą grzanką
Paella – danie na bazie ryżu z rybą
Kanapka z szynką iberyjską
Polędwica z pieczonymi ziemniakami
Spotkanie tapas to hiszpański sposób bycia i zachowania. Do restauracji przychodzi się porozmawiać o ważnych rzeczach oraz pożartować. To kulinarny symbol Hiszpanii, który mieliśmy okazję poznać. Doznania kulinarne, wspaniała atmosfera starówki, mili ludzie sprawili, że wypoczęliśmy po dniu pracy i w doskonałych nastrojach wieczorem powróciliśmy do campusu.
Autor tekstu Jerzy Łaganowski Autor zdjęć uczestnik wyjazdu
Galeria : wieczór z tapas i potrawy