Wieczór Tapas Hiszpania – Sewilla

Projekt: „Praktyki zagraniczne skrzydłami w wejściu na rynek pracy”, numer umowy POWERVET-2020-1-PL01-KA102-080417 : Międzynarodowa mobilność edukacyjna uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego  w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój 2014 – 2020 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego.

 

 

         Uczestnicy wyjazdu do Sewilli wzięli udział w spotkaniu w hiszpańskiej Tawernie Alambigue. Celem spotkania było zaprezentowanie młodzieży tradycyjnych dań i przekąsek regionalnej kuchni hiszpańskiej. Tapas to nie tylko sposób na zwykłe spożywanie posiłku. To popularna forma spędzania czasu ze znajomymi lub rodziną. W zestawie dań, których mieliśmy okazję zasmakować znalazły się następujące potrawy:

 

Tortilla- hiszpański omlet z ziemniaków, jajek, cebuli

Jamon serano- rodzaj suchej szynki parmeńskiej z chrupiącą grzanką

Paella –  danie na bazie ryżu z rybą

Kanapka z szynką iberyjską

Polędwica z pieczonymi ziemniakami

Spotkanie  tapas to hiszpański sposób bycia i zachowania. Do restauracji przychodzi się porozmawiać o ważnych rzeczach oraz pożartować. To kulinarny symbol Hiszpanii, który mieliśmy  okazję poznać. Doznania kulinarne, wspaniała atmosfera starówki, mili ludzie sprawili, że wypoczęliśmy  po dniu pracy i w doskonałych nastrojach wieczorem powróciliśmy do campusu.

 

Autor tekstu Jerzy Łaganowski                                                                                                                              Autor zdjęć uczestnik wyjazdu

Galeria : wieczór z tapas i potrawy