WARSZTATY ZAWODOZNAWCZE – KRÓWKA OPATOWSKA

Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi,

    a zapamiętam,  pozwól mi zrobić, a zrozumiem.”

Konfucjusz

.

         Człowiek najlepiej uczy się poprzez udział i doświadczanie, poprzez emocje i pytania, jakie temu doświadczaniu towarzyszą. Wszyscy wiedzą, że podróże kształcą – dodatkowo wzbogacone o warsztaty związane z zawodem, w którym kształci się młodzież są bardzo skuteczne.

 

Na  wycieczkę   zawodoznawczą  w  dniu   25. września    wybrała  się  grupa   młodzieży z  OSiW  Starachowice, ucząca  się w zawodzie kucharz. Trasa i program przygotowane przez doradców zawodowych – Katarzynę  Misiowiec  i  Lidię  Żak obejmowały przejazd autokarem ze Starachowic  do  Opatowa, do  zakładu  Okręgowej  Spółdzielni  Mleczarskiej i  udział w warsztatach związanych z tradycyjnym wyrobem krówki opatowskiej. Młodzież żywo zainteresowana była technologią wyrobu słodyczy, miała również okazję do poznania procesu tworzenia produktu, zastosowania, krojenia, zawijania, degustacji i ostatecznego przygotowania  dla  odbiorcy. Każdy  z   uczestników  dostał   produkt  końcowy  w postaci kuferka krówek, który przygotowywał.

 

Podczas wizyty w Opatowie młodzież miała okazję również zwiedzić charakterystyczne zabytki tego miasta – Bramę Warszawską, Kolegiatę p.w. św. Marcina, oraz zobaczyć Ratusz Miejski z charakterystycznymi podcieniami arkadowo-filarowymi.

.

Wycieczkę w Opatowie zakończyła wizyta w restauracji, tuż przy Bramie Warszawskiej, gdzie młodzież wraz z opiekunami – Moniką Kozakiewicz i Lidią Żak miała okazję do odpoczynku i posiłku z widokiem na panoramę miasta.

.

Tekst: Lidia Żak

Zdjęcia: Lidia Żak, Monika Kozakiewicz