„Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi,
a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem.”
Konfucjusz
.
Człowiek najlepiej uczy się poprzez udział i doświadczanie, poprzez emocje i pytania, jakie temu doświadczaniu towarzyszą. Wszyscy wiedzą, że podróże kształcą – dodatkowo wzbogacone o warsztaty związane z zawodem, w którym kształci się młodzież są bardzo skuteczne.
Na wycieczkę zawodoznawczą w dniu 25. września wybrała się grupa młodzieży z OSiW Starachowice, ucząca się w zawodzie kucharz. Trasa i program przygotowane przez doradców zawodowych – Katarzynę Misiowiec i Lidię Żak obejmowały przejazd autokarem ze Starachowic do Opatowa, do zakładu Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej i udział w warsztatach związanych z tradycyjnym wyrobem krówki opatowskiej. Młodzież żywo zainteresowana była technologią wyrobu słodyczy, miała również okazję do poznania procesu tworzenia produktu, zastosowania, krojenia, zawijania, degustacji i ostatecznego przygotowania dla odbiorcy. Każdy z uczestników dostał produkt końcowy w postaci kuferka krówek, który przygotowywał.
Podczas wizyty w Opatowie młodzież miała okazję również zwiedzić charakterystyczne zabytki tego miasta – Bramę Warszawską, Kolegiatę p.w. św. Marcina, oraz zobaczyć Ratusz Miejski z charakterystycznymi podcieniami arkadowo-filarowymi.
.
Wycieczkę w Opatowie zakończyła wizyta w restauracji, tuż przy Bramie Warszawskiej, gdzie młodzież wraz z opiekunami – Moniką Kozakiewicz i Lidią Żak miała okazję do odpoczynku i posiłku z widokiem na panoramę miasta.
.
Tekst: Lidia Żak
Zdjęcia: Lidia Żak, Monika Kozakiewicz