14 grudnia z inicjatywy kierownika OSiW pani Lucyny Prokop i wychowawcy Anny Rosińskiej w pracowni gastronomicznej OSIW OHP w Starachowicach odbyły się warsztaty kulinarne przeprowadzone przez szefa kuchni HOTELU SENATOR pana Marcina Bródkę.
Celem warsztatów było pokazanie uczniom zastosowania najnowszych technik kulinarnych w tradycyjnej kuchni oraz rozwijanie umiejętności kulinarnych. Jak również upowszechnianie korzyści płynących z umiejętności kulinarnych.
Wykonano potrawy z zastosowaniem techniki sous – vide, łączenia ze sobą smaków i mieszania składników, sposobów przyrządzania, aby ostatecznie stworzyć kulinarną inspirację. Zastosowano piękne aranżacje w dekoracji dań i doborze dodatków.
Przygotowane potrawy to: sałatka z kurczaka z tiulem serowym, polędwiczki sous – vide na puree z dyni, krewetki z pieca z ziołami i pomidorami, sałatka owocowa oraz deser Tiramisu krem.
Uczniowie wykazali duże zainteresowanie tematyką i zaangażowaniem w przygotowywaniu potraw pod okiem zawodowego szefa kuchni. Warsztaty zakończyły się prezentacją i degustacją wykonanych przepysznych zestawów dań.
Składamy serdeczne podziękowania Panu Marcinowi Bródce za przeprowadzone warsztaty i życzymy dalszych sukcesów.
Autor tekstu i zdjęć: Anna Rosińska