Wyprawa do manufaktury „Magia Karmelu” w Kielcach stała się dla uczestników OSiW Pińczów „słodką” okazją do nauki i zabawy.
Wybrali się tam 23 czerwca br. aby zobaczyć, jak w magiczny sposób powstają czekolady, kolorowe karmelki oraz popróbować pysznych, domowych i aromatycznych deserów, stworzonych nie tylko przez profesjonalnych czekoladników, ale również przez siebie samych.
Odwiedziny w manufakturze, poza miłym spędzeniem czasu, były dodatkowo wzbogacone o przedstawienie zawodu cukiernika-karmelarza i czekoladnika oraz szczegółowe omówienie aspektów prowadzenia działalności gospodarczej, co miało dodatkowy walor edukacyjny.
Młodzież wzięła udział w warsztatach karmelowych oraz w czekoladowych warsztatach: OD ZIARNA DO TABLICZKI. Tym samym poznała zawody: cukiernik – karmelarz i cukiernik – czekoladnik. W praktyce wychowankowie nauczyli się wykonywania lizaków karmelowych oraz czekolady, poznali skład produktów do wyrobu słodyczy z karmelu i czekolady, a efektem twardym warsztatów było otrzymanie przez każdego z uczestników dwóch dyplomów: dyplomu karmelownika oraz dyplomu czekoladnika.
Wycieczka została zorganizowana przez doradcę zawodowego oraz pośrednika pracy z MCK w Busku – Zdroju.
Autorka tekstu i zdjęć: Elżbieta Ścióg,
Opis fotografii: Fot.1 – 24 Warsztaty czekolady i karmelu