Dnia 05.02.2020 odbył się finał III edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Junior Culinary Cap (Młodzieżowa Czapka Kucharska), zorganizowanego przez Fundację Świętokrzyskich Szefów Kuchni. Konkurs ten jest przeznaczony dla uczniów szkół gastronomicznych z całej Polski. Z wielu kandydatów wybrano osiem osób, wśród których był – odbywający praktyczną naukę zawodu w restauracji „Żółty Słoń” – uczestnik 13-3 HP w Kielcach Kamil Koprowski, uczeń Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego im. Danuty Siedzikówny w Kielcach. Każdy z finalistów stanął przed nie lada wyzwaniem – w ciągu 90 min. na oczach publiczności należało przygotować zestaw potraw określony regulaminem konkursu. Kamil Koprowski przygotował pierś z kaczki, piernik gryczany, puree z warzyw korzennych, sałatkę z pieczonych łupin, ciemny sos, tatar z kaczki i kiszoną peperoni.
W listopadzie ubiegłego roku Dawid Stąpór szkolący się również w „Żółtym Słoniu”, został laureatem Międzyszkolnego Konkursu Kulinarno – Edukacyjnego, który odbył się w partnerskiej szkole, Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego. Wymagania postawione młodym adeptom sztuki kucharskiej były bardzo wysokie; w komisji konkursowej zasiadali znani polscy kucharze i restauratorzy. Dawid zajął pierwsze miejsce.
Autor tekstu: Monika Wawrzeńczyk
Fot. Facebook