UCZESTNICY 13-3 HP ZAJMUJĄ WYSOKIE MIEJSCA W WAŻNYCH KONKURSACH DLA MŁODYCH KUCHARZY

Dnia 05.02.2020 odbył się finał III edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Junior Culinary Cap (Młodzieżowa Czapka Kucharska), zorganizowanego przez Fundację Świętokrzyskich  Szefów Kuchni. Konkurs ten jest przeznaczony dla uczniów szkół gastronomicznych z całej Polski. Z wielu kandydatów wybrano osiem osób, wśród których był – odbywający praktyczną naukę zawodu w restauracji „Żółty Słoń” – uczestnik 13-3 HP w Kielcach Kamil Koprowski, uczeń Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego im. Danuty Siedzikówny w Kielcach. Każdy z finalistów stanął przed nie lada wyzwaniem – w ciągu 90 min. na oczach publiczności należało przygotować zestaw potraw określony regulaminem konkursu. Kamil Koprowski przygotował pierś z kaczki, piernik gryczany, puree z warzyw korzennych, sałatkę z pieczonych łupin, ciemny sos, tatar z kaczki i kiszoną peperoni.

W listopadzie ubiegłego roku Dawid Stąpór  szkolący się również w „Żółtym Słoniu”, został laureatem  Międzyszkolnego Konkursu Kulinarno – Edukacyjnego, który odbył się w partnerskiej szkole, Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego. Wymagania postawione młodym adeptom sztuki kucharskiej były bardzo wysokie; w komisji konkursowej zasiadali znani polscy kucharze i restauratorzy. Dawid zajął pierwsze miejsce.

Autor tekstu: Monika Wawrzeńczyk    

Fot. Facebook