SZKOLENIE UCZESTNIKÓW 13-2 OSIW W JĘDRZEJOWIE

         16 osobowa grupa uczestników 13-2 Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Jędrzejowie kształcąca się w zawodzie kucharz wzięła udział w 2 dniowym szkoleniu „Nowoczesna Kuchnia Molekularna”. Szkolenie  prowadzone  było  przez  Jena  Bosa  z  Akademii  Molekularnej. Jean  Bos jest  dyplomowanym  mistrzem  kucharskim  Belgii i Francji, prekursorem Kuchni Molekularnej w Polsce,  absolwentem Wyższej Szkoły Kucharskiej w Mechelen w Belgii. W lutym 2008 otworzył pierwszą Restaurację Kuchni Molekularnej w Polsce – „Dolce Vita” Bydgoszcz. Uczestnicy zdobyli wiedzę na temat nowych metod przygotowywania potraw i aktualnych trendów w gastronomii.

 

Większość  czasu  poświęcona  była  na zajęcia praktyczne. Pod kierunkiem Jeana i szefa restauracji w Lublinie młodzież uczyła się jak przygotować takie potrawy jak : Terlina z perliczki z morelami i konfiturą z pomarańczy,  Filet  z  zająca  z  kiełkami  słonecznikowymi  oraz krem  z  ziemniaków, Lagustynki  w  kurtce  z  sokiem i wędzoną  marchewką, Szaszłyki z krewetek, Fantazja z tatarem z raków oraz musem z chili,  lody. Po  zajęciach  uczestnicy otrzymali certyfikaty potwierdzające udział w szkoleniu z zakresu Kuchni Molekularnej.

 

Autor tekstu i zdjęć: Bożena Kucybała