16 osobowa grupa uczestników 13-2 Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Jędrzejowie kształcąca się w zawodzie kucharz wzięła udział w 2 dniowym szkoleniu „Nowoczesna Kuchnia Molekularna”. Szkolenie prowadzone było przez Jena Bosa z Akademii Molekularnej. Jean Bos jest dyplomowanym mistrzem kucharskim Belgii i Francji, prekursorem Kuchni Molekularnej w Polsce, absolwentem Wyższej Szkoły Kucharskiej w Mechelen w Belgii. W lutym 2008 otworzył pierwszą Restaurację Kuchni Molekularnej w Polsce – „Dolce Vita” Bydgoszcz. Uczestnicy zdobyli wiedzę na temat nowych metod przygotowywania potraw i aktualnych trendów w gastronomii.
Większość czasu poświęcona była na zajęcia praktyczne. Pod kierunkiem Jeana i szefa restauracji w Lublinie młodzież uczyła się jak przygotować takie potrawy jak : Terlina z perliczki z morelami i konfiturą z pomarańczy, Filet z zająca z kiełkami słonecznikowymi oraz krem z ziemniaków, Lagustynki w kurtce z sokiem i wędzoną marchewką, Szaszłyki z krewetek, Fantazja z tatarem z raków oraz musem z chili, lody. Po zajęciach uczestnicy otrzymali certyfikaty potwierdzające udział w szkoleniu z zakresu Kuchni Molekularnej.
Autor tekstu i zdjęć: Bożena Kucybała