POTRAWY Z JAJ NA MEDAL

 

Uczestnicy 13-1 Środowiskowego Hufca Pracy w Jędrzejowie wzięli udział w Szkolnym Konkursie Kulinarnym dla klas III Gimnazjum i Szkoły Zawodowej zorganizowanym przez Niepubliczne Szkoły w Jędrzejowie Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Kielcach. Była to już II edycja konkursu. Celem organizatorów tegorocznej edycji było kreowanie nowoczesnego spojrzenia na potrawy z jaj.

W konkursie podzielonym na dwa etapy rywalizowały ze sobą dwuosobowe drużyny. W pierwszym etapie zadaniem uczestników było zaprezentowanie przepisu i zakresu składników wybranej potrawy. Drugi etap trwał 2 godziny i polegał na praktycznym przygotowaniu omówionego wcześniej dania. Przygotowane przez uczestników specjały były oceniane pod kątem walorów smakowych, estetyki podania potrawy, utrzymania porządku i przestrzegania bhp podczas wykonywania zadania, technologicznej obróbki przygotowywanej potrawy oraz wykorzystania składników, które były potrzebne do przyrządzenia specjału. Motywem przewodnim tegorocznego konkursu było jajko, wobec czego młodzież starała się przygotowywać smakołyki z jajkiem w roli głównej. Zmagania uczniów oceniane były przez dyrektora szkoły – panią Katarzynę Kaczmarek, zastępcę dyrektora – Panią Karolinę Fortunkę oraz nauczyciela przedmiotów gastronomicznych – pana Mariusza Bezak.

Uczestnicy III klasy Gimnazjum w składzie Izabela Grzyb i Robert Stępień odbywający praktyczną naukę zawodu w stołówce naszego Hufca swoją sałatką cypryjską z jajkiem zajęli II miejsce. Otrzymali dyplomy i nagrody rzeczowe. Uczestnikom serdecznie gratulujemy!

 

Fot. 1. Robert podczas przygotowywania potrawy konkursowej

 

Fot. 2,3. Gotowa sałatka cypryjska

 

Fot. 4. Młodzież biorąca udział w konkursie

 

Fot. 5. Wszystkie potrawy konkursowe

 

Fot. 6. Uczestnicy podczas rozdania nagród

 

Autor tekstu: Barbara Nowakowska

Autor zdjęć: Katarzyna Kaczmarek