W miesiącu listopadzie b.r. kadra rozwoju zawodowego z Młodzieżowego Centrum Kariery OHP w Pińczowie zorganizowała dla pińczowskiej młodzieży wizytę studyjną do piekarni z lokalnymi tradycjami i recepturami „SPOŁEM” w Pińczowie, która istnieje na rynku od ponad dwudziestu lat. Wizyta odbyła się w znaczącym terminie, bo podczas trwania Światowego Tygodnia Przedsiębiorczości i część warsztatów była poświęcona także na omówienie prowadzenia własnej działalności gospodarczej na przykładzie w/w przedsiębiorstwa.
Ochotnicze Hufce Pracy od wielu lat współpracują z tym przedsiębiorcą, który daje młodzieży możliwość szkolenia się i zdobywania praktycznej nauki zawodu w branży piekarniczej i cukierniczej oraz oferując wolne miejsca zatrudnienia po ukończonej szkole zawodowej.
Wizyta studyjna rozpoczęła się krótkim wstępem przedstawiającym specyfikę przedsiębiorstwa którą poprowadzili właściciele firmy Pan Ryszard Liberek oraz Pan Marek Sobczyk. W drugiej części spotkania młodzież miała okazję w ramach przygotowanych warsztatów wykazać się swoją wiedzą na temat procesu wypieku pieczywa i wyrobów cukierniczych przygotowując pod czujnym okiem opiekuna praktyk bułki i chleby, a następnie skosztować swoich wyrobów.
Młodzież dzięki tej wizycie miała możliwość zdobycia bardzo cennej wiedzy na temat lokalnego zakładu pracy, jej specyfikacji, systemu prowadzenia firmy, zasad bezpieczeństwa, ale przede wszystkim poznania tradycji wypieków która jest tak bardzo doceniana od wielu lat przez lokalną społeczność.
Składamy bardzo serdeczne podziękowania właścicielom Piekarni „SPOŁEM” w Pińczowie za możliwość przeprowadzania wizyty studyjnej dla młodzieży oraz nieocenioną współpracę na wielu płaszczyznach na rzecz rozwoju młodzieży.
Autor tekstu: Ewelina Zielińska, Monika Mrozik
Autor zdjęć: Ewelina Zielińska, Monika Mrozik
Fot.1.-Fot.8. Wizyta studyjna w Piekarni „SPOŁEM” w Pińczowie