OD ZIARENKA DO BOCHENKA – DZIEŃ PIEKARZA W JĘDRZEJOWIE

         Kupując chleb każdego rana, rzadko kiedy zastanawiamy się jak powstał i kto go zrobił. 4 maja obchodzony jest Dzień Piekarza. Jest to idealna okazja, by poświęcić chwilę zarówno tematowi pieczywa, jak i rzemieślnikom, którzy go przygotowują.

 

Uczestnicy 13-2 OSiW w Jędrzejowie odbywający praktyczną naukę zawodu na warsztatach szkoleniowych jednostki, uczestniczyli w zajęciach „Od ziarenka do bochenka” Instruktor Małgorzata Chudzik, omówiła rodzaje pieczywa, sposoby ich przygotowywania, wypieku, poruszyła też temat walorów zdrowotnych pieczywa jasnego, wieloziarnistego i ciemnego. Nie zabrakło opowieści jak to dawniej bywało. Dopełnieniem zajęć było upieczenie pysznego chleba z ziarnami słonecznika i dynią.

 

Autor tekstu i zdjęć – Magdalena Suszalska – Świeca