Uczestnicy 13-2 Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Jędrzejowie efektywnie spędzali czas ferii zimowych. Dziesięcioosobowa grupa, kształcąca się w zawodzie kucharz wzięła udział w kursie carvingu. Młodzież pod kierunkiem instruktora poznawała sztukę rzeźbienia w owocach i warzywach. W zajęciach wykorzystywane były papryki, cukinie, pietruszka, marchew, buraki, rzodkiewka, arbuzy, nać selera, kapusta, cebula, jabłka, itd. Z jarzyn i owoców powstawały piękne motywy roślinne oraz różnego rodzaju ozdoby. Aby rozszerzyć swoje doświadczenie w gastronomii młodzież uczyła się również w zawodzie kelnerskim. Uzyskała wiedzę teoretyczną i poznała praktyczne tajniki sztuki kelnerskiej. Kurs miał na celu przygotować młodzież do pracy w nowoczesnych, ekskluzywnych restauracjach, salach bankietowych i zakładach gastronomicznych.
Autor tekstu i zdjęć: Bożena Kucybała