DZIEŃ WŁOSKI W STARACHOWICACH

           Wśród gorączki świątecznych przygotowań postanowiliśmy wyłamać się i na chwilę powędrować do słonecznych Włoch. Inspiracją do tej kulinarnej podróży byli nasi wychowankowie – Jaśmina  Bellamacina i  Karol  Innarilli,  którzy   pochodzą  z  Italii. W  ramach  działania wychowawczego  dotyczącego  tolerancji,  „Różnorodny  świat  dookoła  nas”,  Jaśmina  i  Karol  opowiedzieli o miejscach, gdzie urodzili się, o włoskich zwyczajach, tradycjach i pysznym jedzeniu. W poniedziałek, 7 grudnia, klasa I kucharz przygotowała na praktykach włoskie danie rodem z Neapolu – Parmigianę di Melanzane. Do przygotowania tej potrawy potrzebne są bakłażany, sos pomidorowy, przyprawy kuchni śródziemnomorskiej, ser Grana Padano, kasza kus kus oraz olej. Młodzi kucharze, pod okiem instruktora praktyczniej nauki zawodu, pani Marzeny Szymańskiej oraz wskazówek kucharza, pana Roberta Bańki, przygotowali to smaczne danie. W degustacji udział brała pani kierownik Agnieszka Kuś oraz cała kadra Ośrodka. Dekorację sali na okoliczność „Dnia włoskiego” przygotowała Wychowawca Danuta Śpiewak. Pomysłodawcą i współrealizatorem projektu jest wychowawca Ewelina Lewkowicz.

 

Autor tekstu i zdjęć: Ewelina Lewkowicz