DZIEŃ ŚLEDZIA W STARACHOWICACH

            Młodzież kształcąca się w zawodzie kucharz w OSiW OHP  – z inspiracji wychowawców Macieja Górskiego i Mieczysława Rosińskiego – zorganizowała spotkanie poświęcone śledziowi – rybie kojarzonej w Polsce z postnym jedzeniem. Dwuosobowe zespoły kucharzy przygotowały po dwie potrawy ze śledzi, prezentując je społeczności ośrodka. Przedstawiono tradycję spożywania ryby w Europie,  jej występowanie, walory odżywcze i smakowe oraz rodzaje dostępne w sieciach handlowych.  Całość prezentacji przeplatana była dowcipnymi wierszykami i żeglarskimi szantami ze śledziem w głównej roli. Potrawy śledziowe przygotowali i opisywali: Wiktoria Kozera, Małgorzata Kozioł, Iza Gawarecka, Karolina Kalista, Magdalena Ryś i Bartłomiej Grunt. Pirackie szanty śpiewały siostry Gawareckie – Patrycja i Iza, zaś recytatorami byli: Wiktoria Kozera i Bartek Grunt. Przygotowanie śledziowych potraw nadzorowali instruktorzy: Anna Rosińska i Marzena Szymańska, zaś dekoracje przygotowała wychowawca Danuta Śpiewak, zaś całość spotkania przygotowali i prowadzili wychowawcy: Maciej Górski i Mieczysław Rosiński.

 

 

Obecnej na spotkaniu młodzieży i kadrze ośrodka OHP w Starachowicach bardzo podobała się kulinarna lekcja poświecona postnej potrawie, zdecydowanie wykraczająca poza tradycyjne szkolenie zawodowe. Smak przygotowanych potraw ze śledzia był znakomity, zbyt dobry jak na postne jedzenie.

 

Fot. Dzień śledzia w Starachowicach

Autor tekstu: Maciej Górski

Autor zdjęć: Mieczysław Rosiński