Doświadczenie zawodowe cukierników

Projekt: „Praktyki zagraniczne skrzydłami w wejściu na rynek pracy”, numer umowy POWERVET-2020-1-PL01-KA102-080417 : Międzynarodowa mobilność edukacyjna uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego  w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój 2014 – 2020 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego.

 

 

             Trwa kolejny tydzień praktyk uczestników 13-2 Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Jędrzejowie w ramach Projektu POVERVET-2020-1-PL01-KA102-080417 ,,Praktyki zagraniczne skrzydłami w wejściu na rynek pracy” w Rimini.

              Opiekunowie uczestników-Bożena Kucybała i Iwona Chojnacka na bieżąco monitorują odbywanie praktyk przez uczestników  w ich miejscach pracy.  Cukierniczki praktyczną naukę zawodu odbywają w klimatycznej cukierni PASTICCERIA SORIANI DIMONTI E NANNI. Pod okiem mistrza sztuki cukierniczej  Piera Luigi Nanni zdobywają doświadczenie  wyrobu słodkich specjałów włoskich .  Jak same mówią podczas pracy mają możliwość skosztować regionalnych wypieków, poznać sekretne przepisy na najpopularniejsze ciastka i zasmakować aromatycznej kawy, którą Włosi piją w każdej wolnej chwili. Nową umiejętnością, którą nabyły jest współpraca w międzynarodowym zespole, stosowanie języka angielskiego zawodowego w praktyce oraz wykonywanie czynności w odpowiednim tempie. Oprócz nabytych umiejętności zawodowych i językowych uczestniczki praktyk podnoszą  swoje kompetencje personalne i społeczne, jak na przykład otwartość na innych, komunikatywność, umiejętność dostosowania się do odmiennych warunków życia, wzrost samodzielności i odpowiedzialności.

Fot.1-3 Uczestniczki w trakcie praktyk

Autor tekstu:  Iwona Chojnacka

Autor zdjęć: Bożena Kucybała