
Wiktor Dziarmaga i Hubert Chmiel – uczestnicy klasy III w zawodzie kucharz w Ośrodku Szkolenia i Wychowania OHP w Starachowicach odbywali trzytygodniowe praktyki zawodowe w Hotelu Sheraton w Warszawie.
Uczestnicy zostali wybrani na praktyki ze względu na swoje umiejętności zawodowe. Współpracę z hotelem Sheraton w zakresie praktyk zawodowych podjęła Zasadnicza Szkoła Zawodowa, gdzie nasi uczestnicy odbywają naukę. W hotelu znajduje się azjatycka restauracja InAzia i restauracja Olive, która specjalizuje się w daniach kuchni śródziemnomorskiej. W menu znajdują się dania stanowiące przekrój smaków i aromatów kuchni tajskiej, chińskiej i wietnamskiej oraz z Indonezji i Singapuru. Chłopcy pracowali przy przygotowywaniu posiłków dla gości hotelowych, jak również mieli możliwość obsługi w czasie organizowanych imprez okolicznościowych.
Poprzednio praktykę w kuchni hotelu odbył Adrian Nowak, również uczestnik OHP.
Zorganizowane zostało spotkanie całej grupy w zawodzie kucharz -klasa III, podczas którego chłopcy opowiedzieli o swojej pracy, przygotowywanych daniach oraz nowych doświadczeniach zawodowych.
![]() |
![]() |
Fot. 1. Wiktor w czasie przygotowywania zupy tajskiej oraz sushi
![]() |
Fot. 3. Hubert w czasie przygotowywania sushi
![]() |
Fot. 4.
Autor tekstu i zdjęć: Lucyna Prokop