WŁOCHY – ZDOBYWAMY DOŚWIADCZENIE ZAWODOWE NA SYCYLII

 

W sycylijskim mieście Barcellona P.G., grupa młodzieży z Ośrodka Szkolenia i Wychowania OHP w Starachowicach, odbyła praktyki zawodowe w ramach projektu współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego, Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój ( POWER ). Staże odbyły się w terminie 10-24 kwietnia. Organizacją goszczącą była Eproject Consult A Rocca , koordynatorem projektu – Federica Sottile.

Staż we Włoszech odbyło sześciu uczestników w zawodzie kucharz, cztery uczestniczki w zawodzie fryzjer oraz sześciu uczestników w zawodzie monter zabudowy i robót wykończeniowych w budownictwie. Grupą opiekowała się pedagog – Ela Kordecka, natomiast wsparciem językowym służyła nauczyciel języka angielskiego – Renata Gil. W czasie praktyk uczestnicy wykonywali zadania zgodne z programem szkolenia oraz kwalifikacjami zawodowymi.

Miasto Barcellona P.G. położone w regionie Messina , z północno- zachodniej strony otacza morze Tyrreńskie, natomiast z zachodniej strony rozciągają się góry Peloratyńskie. Dwutygodniowy pobyt pozwolił na poznanie kultury, historii oraz zwyczajów jego mieszkańców, które okazały się bardzo odmienne od naszej kultury. Region Messyny urzeka swoją egzotyczną urodą. Pierwszego dnia pobytu przedstawiciele organizacji goszczącej zapoznali młodzież z programem praktyk, zasadami zakwaterowania, sprawdzili kompetencje językowe młodzieży, przedstawili stażystów w poszczególnych miejscach praktyk. Po dopełnieniu formalności związanych z realizacją projektu wszyscy udali się na spacer po mieście. Monterzy zabudowy i robót wykończeniowych w budownictwie w czasie stażu przygotowywali ściany do malowania, wykonywali prace malarskie, porządkowali terenu pod budowę, przygotowywali ściany do gładzi tynkowych. Kucharze poznali tajniki kuchni sycylijskiej oraz organizację pracy w tutejszych restauracjach czynnych do późnych godzin nocnych. Sycylijska kuchnia wywodzi się od pierwotnych mieszkańców Sykuli i Sykani, Greków, Rzymian i Arabów, Współczesna kuchnia sycylijska bazuje na zbożu, warzywach, ziołach, przyprawach, oliwkach i oliwie, owocach, orzechach, owocach morza i serze, a tutejsze przepisy stanowią niezwykły tygiel smaków. Sycylijczycy uwielbiają spotykać się przy stole, a ich aperitivo to prawdziwa możliwość degustowania przeróżnych przekąsek w gronie przyjaciół. Dla przyszłych adeptów sztuki kulinarnej nowym doświadczeniem zawodowym była obróbka różnorodnych owoców morza. Grupa fryzjerów poznała techniki oraz kosmetyki służące do pielęgnacji włosów narażonych na silne promienie słoneczne. Uczestniczki obserwowały techniki strzyżenia, farbowania i układania włosów, wykonywały zadania z zakresu obsługi klienta. Niedzielę stażyści spędzili podziwiając wulkaniczny pejzaż Etny oraz miasto Katania. Sama droga z Barcellona P.G. do Katanii to raj dla oczu. Widoki uroczych miasteczek położonych wysoko w górach a u ich stóp plaże ciągnące się wzdłuż autostrady. Niesamowitość wulkanicznego pejzażu Etny zrobiła niezapomniane wrażenie. Popołudniu spacer po Katanii, starożytnym mieście leżącym u podnóża wulkanu. Historia Katanii jest nierozerwalnie związana z wulkanem, którego erupcje niszczyły miasto a mimo to, było ono odbudowywane. Druga wycieczka odbyła się w sobotę 23 kwietnia i był to rejs statkiem na wyspy Eolskie. To niesamowicie piękne wyspy pochodzenia wulkanicznego. Ich nazwa pochodzi od boga wiatrów Aeolusa. Wyspy stanowią połączenie naturalnego piękna i tradycyjnej architektury.

Pobyt na Sycylii to nawiązywanie nowych przyjaźni zarówno w miejscach staży jak i poza nimi. Fryzjerki Anna Bracik i Diana Kaczor były zaproszone przez opiekunkę praktyk do domu na kolację, która na długo pozostanie w ich pamięci. Dla praktykantek z restauracji U FUNNU Pauliny Kwapisz i Kenly Carelli współpracownicy w dowód sympatii przygotowali przyjęcie pożegnalne. W ostatnim dniu pobytu odbyło się spotkanie podsumowujące projekt. Stażyści otrzymali Certyfikaty od organizacji przyjmującej A Rocca , potwierdzające nabyte umiejętności i kompetencje zawodowe. Z bagażem pełnym nowych doświadczeń, wiedzy oraz nowych, ciekawych znajomości stażyści wrócili do domu i marzą o następnej takiej przygodzie.

Zapraszamy na nasz portal na Facebooku: Praktyki zagraniczne w krajach Unii Europejskiej

 

Fot. 1-4 Pierwszy dzień w Barcellonie P.G.

 

Fot. 5-13. Uczestnicy wyjazdu w miejscach praktyk

 

Fot. 14-16. Wycieczka – Etna i Katania

 

Fot. 17,18. Podsumowanie projektu

 

Fot. 19-21. Wycieczka na Wyspy Liparyjskie

 

Autor tekstu: Ela Kordecka

Autor zdjęć: uczestnicy