II OGÓLNOPOLSKI KONKURS WIEDZY O UNII EUROPEJSKIEJ „EUROPA DA SIĘ LUBIĆ”

I DZIEŃ KONKURSU – ZMAGANIA I RYWALIZACJA

II Ogólnopolski Konkurs Wiedzy o Unii Europejskiej „Europa da się lubić” 24.05.2017 r. po raz koleiny odbył się w województwie świętokrzyskim. Organizatorem II Ogólnopolskiego Konkursu Wiedzy o Unii Europejskiej „Europa da się lubić” była Świętokrzyska Wojewódzka Komenda OHP w Kielcach oraz Komenda Główna OHP. Współorganizatorem konkursu był Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego im. Danuty Siedzikówny „Inki” w Kielcach. W konkursie wzięło udział ogółem 97 osób, w tym 71 uczestników Ochotniczych Hufców Pracy z terenu całego kraju.

W uroczystym otwarciu konkursu, które odbyło się 25 maja w Hotelu Binkowski w Kielcach udział wzięli, min.: Pan Krzysztof Słoń Senator RP, Pani Renata Wicha – Zastępca Komendanta Głównego OHP, Pan Andrzej Pruś – Wiceprzewodniczący Sejmiku Województwa Świętokrzyskiego, Pan Kazimierz Mądzik – Świętokrzyski Kurator Oświaty, Pan Krzysztof Świerczek Wojewódzki Komendant Małopolskiej Wojewódzkiej Komendy OHP, Paweł Faryna – Dyrektor Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Handlowej w Kielcach, Pani Marianna Noworycka-Gniatkowska – Radna Miasta Kielce, Pani Małgorzata Banasik-Rusak – Dyrektor Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach, Pani Dorota Słomska – Główny organizator w Biurze Edukacji Wychowania Komendy Głównej OHP.

Po powitaniu gości przez Pana Stanisława Blinstruba – prowadzącego uroczystość, zabrzmiały „Mazurek Dąbrowskiego” oraz „Oda do Radości” w wykonaniu chóru szkolnego ze Szkoły Podstawowej nr 2 w Jędrzejowie.

Następnie Pan Jacek Sabat – Wojewódzki Komendant ŚWK OHP w Kielcach powitał serdecznie obecną młodzież, kadrę OHP, a także zaproszonych gości. Uroczystego otwarcia II Ogólnopolskiego Konkursu Wiedzy o Unii Europejskiej „Europa da się lubić” dokonała Pani Renata Wicha – Zastępca Komendanta Głównego OHP.

Pani Lucyna Brelska Zastępca Wojewódzkiego Komendanta ŚWK OHP w Kielcach przedstawiła zebranym poszczególne komisje konkursowe oraz wprowadziła w zasady oceniania poszczególnych zadań.

Głos zabrał również Pan Krzysztof Słoń – Senator RP, podkreślając wagę konkursu oraz jego ważną rolę edukacyjną. Senator zauważył ogromne zaangażowanie i profesjonalizm młodzieży w przygotowaniu stoisk oraz prezentacji.

Pan Andrzej Pruś – Wiceprzewodniczący Sejmiku Województwa Świętokrzyskiego był zachwycony konkursem i wyraził nadzieję, że już na stałe zagości on w województwie świętokrzyskim.

Udział w konkursie wzięło 71 uczestników Ochotniczych Hufców Pracy z całego kraju. W kwietniu br. w siedzibie Komendy Głównej Ochotniczych Hufców Pracy odbyło się losowanie krajów członkowskich, które zostały przypisane zgodnie z regulaminem konkursu poszczególnym Wojewódzkim Komendom OHP i Centrom Kształcenia i Wychowania OHP.

Koordynatorem Komisji Konkursowych była Pani Małgorzata Banasik-Rusak – Dyrektor Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego im. Danuty Siedzikówny „Inki” w Kielcach. W pierwszej części konkursu ocenione zostały dwa zadania konkursowe: przygotowanie wystawy wylosowanego kraju członkowskiego Wspólnoty Europejskiej oraz prezentacja multimedialna. Prace młodzieży oceniała komisja konkursowa w składzie: Pan Paweł Faryna – Dyrektor Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Handlowej w Kielcach; Pan Maciej Usak – Wicedyrektor, geograf, nauczyciel Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego im. Danuty Siedzikówny „Inki” w Kielcach, Pani Marta Skrzypek – Wizytator ZDZ.

Uroczystość uświetniły występy wokalne zespołu osób niepełnosprawnych z Jędrzejowa „Grześki” oraz uczestniczki 13-1 Środowiskowego Hufca Pracy w Jędrzejowie Joanny Madej i uczennicy ZSPS w Kielcach Agnieszki Komorowskiej.

Po ocenie pierwszych zadań konkursowych uczestnicy oraz zebrani goście udali się do Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach, gdzie na wszystkich czekał przygotowany obiad. Po posiłku młodzież OHP przygotowując się do dalszych zmagań miała okazję spotkać się z Jackiem Kiełbem – piłkarzem drużyny CK – Korona Kielce.

W drugiej części konkursu młodzież przystąpiła do zadań praktycznych. Przygotowała potrawy charakterystyczne dla kuchni 23 krajów członkowskich Wspólnoty Europejskiej. Uczestnicy OHP podali komisji konkursowej m.in. gulasz z kiszoną kapusta i kopytkami, austriackie knedle z morelami, zapiekanka estońska, kaftedaki, wołowina po irlandzku, souvaki z tzatzikami, belgijski krem z szalotki i cykorii, litewskie kartacze, czeska polewka, hutspot. Prace młodzieży oceniała komisja konkursowa w składzie: Pan Mirosław Ciołak – przewodniczący Szef kuchni Hotel „Tęczowy Młyn”, Pan Robert Pasiek – menager Hotelu „Odyssey”, Pan Michał Markowicz – Szef kuchni Hotelu „Odyssey”, Pan Sławomir Kowalczyk – Szef kuchni „Pałac Poledno”, Pani Barbara Maciejewska – starszy wizytator Świętokrzyskiego Kuratorium Oświaty.

Równolegle odbywał się test wiedzy na temat Wspólnoty Europejskiej oraz krajów członkowskich, nad którym sprawowała pieczę Pani Dorota Słomska – Główny organizator w Biurze Edukacji Wychowania Komendy Głównej OHP, dbając o prawidłowy przebieg sprawdzianu wiedzy.

Po zmaganiach konkursowych młodzież miała możliwość uczestnictwa w zajęciach warsztatowych z carvingu. Następnie uczestnicy konkursu wyjechali do miejsc zakwaterowania, gdzie w oczekiwaniu na wyniki konkursu uczestniczyli w zajęciach integracyjnych przygotowanych przez organizatorów.

 

Fot. 1-7. W trakcie otwarcia Ogólnopolskiego Konkursu Wiedzy o Unii Europejskiej „Europa da się lubić”

 

Fot. 8-11. Podczas oglądania stoisk wystawienniczych przygotowanych przez uczestników konkursu

 

Fot. 12-15. Prezentacje multimedialne przygotowane przez uczestników konkursu

 

Fot. 16-21. Stoiska wystawiennicze przygotowane przez uczestników konkursu

 

Fot. 22-25. Test wiedzy na temat Wspólnoty Europejskiej

 

Fot. 26-31. Podczas przygotowywania potraw przez uczestników konkursu

 

Fot. 32-34. Warsztatowych z carvingu

 

Fot. 35-40. Potrawy konkursowe

 

Fot. 41-100.

 

Autor tekstu i zdjęć: Dawid Tobiasz