
7 kwietnia 2017 r. odbyły się w szkole „Awans” kolejne zajęcia skarżyskiego Hufca Pracy w ramach programu „Żyj smacznie i zdrowo”.
Tym razem komendant Hufca Marzena Zajączkowska rozmawiała z młodzieżą o tym, jakie składniki pokarmowe są niezbędne do właściwego funkcjonowania organizmu, w jakich produktach spożywczych możemy je znaleźć oraz jak przygotowywać potrawy, aby nie tracić ich cennych składników.
Istotną częścią zajęć była dyskusja na temat wpływu stylu żywienia na funkcjonowanie organizmu. Młodzież poznała jakie składniki wpływają na właściwe działanie poszczególnych organów: co lubi mózg, co serce, a co włosy, skóra i paznokcie.
Uczestnicy zajęć wykazali się dosyć dużą wiedzą na temat prawidłowego żywienia i chętnie podejmowali dyskusję.
![]() |
Fot. 1. Uczestnicy w trakcie zajęć
Autor tekstu: Marzena Zajączkowska
Autor zdjęć: Uczestnik