Włoszczowska młodzież z wizytą u pracodawcy

      Wchodząc na rynek pracy młodzi ludzie mogą mieć różne wyobrażenie na temat wybranych zawodów. Aby zobaczyć w praktyce jak wygląda praca w branży gastronomicznej  doradca zawodowy zorganizował wyjście do zakładu pracy.

Wycieczka zawodoznawcza do restauracji -Villa Aromat odbyła się 21 listopada, a uczestniczyła w niej młodzież ze Szkoły Branżowej I stopnia ucząca się w zawodach kucharz. Spotkanie rozpoczęło się prelekcją na temat wybranych zagadnień dotyczących obowiązków na stanowiskach: kucharz, kelner, analizowano kwalifikacje jakie należy posiadać podejmując prace w branży gastronomicznej omówiono zainteresowania i predyspozycje predentując na wyżej wymienione stanowiska pracy.

Kolejnym punktem spotkania były warsztaty savoir vivre prowadzone przez szefa kelnerów. Młodzież poznała zasady ogólne, których należy przestrzegać podczas nakrywania, podawania do stołu i zachowania przy stole poruszono także temat sposobu ubioru. Warsztaty savoir vivre połączono z warsztatami kulinarnymi z degustacją tak aby wiedze teoretyczną przekuć w praktykę.

Młodzież dyskutowała, zadawała wiele pytań na które pracownicy restauracji  chętnie odpowiadali, potencjalnym pracownikom.

Zdj.1,2,3,4,5,6,7,8 9, 10; Podczas  wycieczki

Autor tekstu: Wioletta Hupa

Autor zdjęć:Wioletta Hupa