9 lutego młodzież Ośrodka Szkolenia i Wychowania OHP w Starachowicach z inicjatywy kierownika Ośrodka pani Lucyny Prokop i wychowawcy Anny Rosińskiej wzięła udział w cyklicznych zajęciach na temat „Promowanie zdrowego odżywiania wśród młodzieży”.
Tym razem młodzież poznała konsekwencje nieprawidłowego odżywiania. Wychowawca pani Anna Rosińska wystąpiła w roli dietetyka .Wspólnie z wychowankami Weroniką Stępień i Dominiką Jedruszczak przygotowała wykład w formie prezentacji multimedialnej „ Na czym polega nieprawidłowa dieta i niedożywienie”.
W czasie prezentacji zostały przedstawione konsekwencje długotrwałego niedożywienia. Prowadzi ono do wystąpienia niedoborów energetyczno-białkowych, czego skutkiem, szczególnie w młodym wieku, może być zahamowanie rozwoju fizycznego, intelektualnego, upośledzenie funkcji poznawczych czy zaburzenia odporności. Niedożywienie może mieć również swoje następstwa w sferze psychologicznej ( obniżanie poczucia własnej wartości) oraz społecznej (gorsze wyniki w nauce).
Piotr Olesiński i Wiktor Gralec, uczniowie kształcący się w zawodzie KUCHARZ zaprezentowali wykonane zdrowe przekąski . Uczestnicy spotkania byli pod wrażeniem pomysłowości kolegów. W odpowiednim doborze składników oraz ich wykonaniem pomagały młodzieży instruktorzy : Marzena Szymańska i Anna Rosińska. Na zakończenie wszyscy mogli skosztować zdrowych pyszności zarówno na słodko jak i na słono.
Zajęcia były świetną okazją do zwiększenia świadomości młodzieży dotyczącej dbałości o zdrowie i odpowiednie odżywianie.
Autor tekstu i zdjęć: Anna Rosińska