Cukiernik – słodki zawód

Młodzieżowe Centrum Kariery w Starachowicach było organizatorem wycieczki zawodoznawczej do Cukierni Heka w Starachowicach. Uczestnikami wycieczki byli uczniowie klasy II w zawodzie kucharz, odbywający praktyczną naukę zawodu w Ośrodku Szkolenia i Wychowania OHP w Starachowicach. Młodzież zobaczyła urządzenia i maszyny wykorzystywane do produkcji wyrobów cukierniczych. Zapoznała się ze specyfika tego zawodu oraz oczekiwaniami pracodawcy. Doradca zawodowy Katarzyna Misiowiec zwróciła uwagę na szczególne predyspozycje, które trzeba posiadać aby wykonywać zawód cukiernik.

Kolejnym elementem spotkania były warsztaty dekorowania ciast. Właściciel firmy przedstawił proces temperowania czekolady i możliwości jej wykorzystania w procesie dekorowania wyrobów cukierniczych. Następnie Maciej Rymarczyk uczeń Kl. II podjął próbę samodzielnego  temperowania czekolady.  Kolejnym etapem było indywidualne, samodzielne wykonywanie z przygotowanej  czekolady, według szablonów różnych elementów dekoracji. Było to bardzo ciekawe doświadczenie.  Właściciel Firmy Pan Andrzej Sieroń zaprezentował także jak można wykonać z czekolady dekoracyjny but. Zachęcone przez właścicielkę cukierni dziewczęta samodzielnie dekorowały małe tabliczki czekolady suszonymi zimnem wiśniami. Zaskakującym  dla nas faktem było wykorzystanie w cukiernictwie specjalnej drukarki do wykonywania kolorowych nadruków na opłatkach wykorzystywanych do dekoracji okolicznościowych tortów.

 Po słodkiej degustacji podsumowaliśmy wrażenia z odbytej wycieczki podziwiając  samodzielnie wykonane dekoracje z czekolady.

 

Tekst i zdjęcia Katarzyna Misiowiec