MŁODZIEŻ Z OSIW OHP W STARACHOWICACH NA WYSTAWIE ZASTAWY STOŁOWEJ XIX I XX WIEKU

            19 marca br. młodzież z OSiW OHP w Starachowicach kształcąca się w zawodzie kucharz pod opieką wychowawcy Anny Rosińskiej udała się na wycieczkę do Muzeum Przyrody i Techniki. Celem wyjścia była wystawa prezentująca zabytkowe sztućce  inne elementy zastawy stołowej z XIX – go i I-szej  połowy XX- go wieku. Wystawę zaprezentowała pani Luiza Rębecka przewodnik muzeum, która bardzo ciekawie opowiedziała  historię sztućców i zastawy stołowej z tego okresu.

 

Eksponaty  w Muzeum Przyrody i Techniki  przybliży  oglądającym  sposób  spożywania  posiłków  na  przestrzeni dziejów. Tablice  informacyjne  pokazywały, kiedy  powstały  pierwsze  noże, łyżki i widelce, jak zmieniał się ich wygląd oraz przeznaczenie. Zbiór zabytkowych sztućców i innych elementów zastawy pokazał młodzieży  wygląd  stołów na przestrzeni ostatnich 300 lat.

 

Eksponaty na wystawę przygotowaną w muzealnej Hali, udostępnił z własnych zbiorów regionalista Stanisław Jaruszewicz, właściciel Zabytkowej Zagrody w Marcinkowie w gminie Wąchock.  Pan Stanisław gromadzi przedmioty z dawnych gospodarstw wiejskich, ale od 4 lat zainteresował się także zabytkowymi sztućcami i naczyniami stołowymi.

 

Stołowa kolekcja Stanisława Jaruszewicza liczy kilkaset sztuk. Najstarsze okazy, jak szacuje właściciel, pochodzą z XVI wieku, a najliczniejsze egzemplarze są XIX – wieczne.

 

Oprócz  łyżek, noży i widelców na wystawie znaleźć można sztućce, które dziś są dla nas zagadką. Gdyby nie znajdujące się w gablotach podpisy, sami nie bylibyśmy w stanie odgadnąć do czego ich używano. Jednym z przykładów są pochodzące z XIX – wieku chwytaki do kości, używane przy pieczeniu mięs.

 

W  kolekcji  są  też wymyślne  sztućce do ryb, skorupiaków, określonych  gatunków  warzyw i owoców, w  tym  egzotycznych, do  lodów, jaj, musztardy, cukru, kawy  i  herbaty, a nawet do alkoholu o nazwie absynt. To bogactwo świadczy o zmianach, jakie zachodziły w sposobie spożywania posiłków: od zwykłego zaspokojenia głodu, poprzez formę spotkań towarzyskich  do coraz bardziej skomplikowanej etykiety, widocznej zwłaszcza przy stołach z XVIII i XIX wieku.

 

Uzupełnieniem wystawy są plansze pokazujące historię najpopularniejszych sztućców oraz renomowanych wytwórców zastawy stołowej z Polski, Niemiec, Francji, Anglii i Stanów Zjednoczonych. Na uwagę zasługuje  kunsztowne wzornictwo oraz szlachetne materiały produkcyjne.

 

Przyszli kucharze ocenili bardzo wysoko wiedzę zdobytą  z lekcji muzealnej. Warto było wybrać się na wystawę dokumentującą zmiany, jakie zaszły w sposobie serwowania i spożywania posiłków przez naszych przodków.

 

Autor tekstu i zdjęć: Anna Rosińska