Młodzież z OSiW w Starachowicach w ramach zajęć ”Promowanie zdrowego odżywiania u młodzieży OHP ” uczestniczyła w warsztatach profilaktycznych związanych z zasadami zdrowego odżywiania.
Uczestnicy poznali zasady właściwego odżywiania związane z Piramidą Zdrowego Żywienia i aktywnością fizyczną. Zajęcia miały na celu promowanie aktywnego stylu życia w połączeniu z prawidłowym odżywianiem się. Młodzież miała za zadanie napisać – jak wygląda ich jadłospis w czasie jednego dnia, a po zakończeniu wykładu spróbować prawidłowo go poprawić. Wychowawca pani Anna Rosińska wystąpiła w roli dietetyka i przygotowała wykład. Przedstawiła młodzieży zasady tworzenia tygodniowego jadłospisu zgodnego z potrzebami odżywczymi młodego człowieka. Została przedstawiona prezentacja multimedialna „Wpływ odżywiania na zdrowie człowieka”. Uczestnicy w zawodzie kucharz pod okiem instruktorów Marzeny Szymańskiej i Anny Rosińskiej przygotowali dużo zdrowych przekąsek takich jak: sałatka z brokułów, pasztet z ciecierzycy, falafel z soczewicy, kotlety z kaszy gryczanej z pieczarkami, kotlety z kaszy jęczmiennej z marchewką, soki z owoców i warzyw, oraz coś na słodko – pyszne ciasteczka z płatków owsianych, rafaello z kaszy jaglanej oraz ciasto marchewkowe, które młodzież mogła degustować.
Następnie uczestnicy samodzielnie przygotowali swoje propozycje jadłospisu. Menu młodzieży omawiała pani Anna Rosińska, wskazując produkty które obowiązkowo powinny znaleźć się w ich diecie. Iwona Wypchło i Patrycja Bednarczyk pięknie zaprezentowały wykonane przekąski. Na zakończenie wszyscy rozwiązali krzyżówkę oraz przygotowane pytania związane ze zdrowym odżywianiem.
Zajęcia były świetną okazją do zwiększenia świadomości młodzieży dotyczącej dbałości o zdrowie i odpowiednie odżywianie. Jest to duży kapitał na zdrowie człowieka.
Autor tekstu i zdjęć : Anna Rosińska