Gotowanie jest sztuką, w której niezwykle ważne są inspiracja, wyobraźnia i wena twórcza. To również rzemiosło, którego można się nauczyć. Młodzież kształcąca się w zawodzie kucharz ma warsztatach Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Jędrzejowie w tygodniu przed świętami Bożego Narodzenia odbyła zajęcia, których tematem przewodnim była kuchnia staropolska. Kuchnia pełna zagadek i kontrastów, niecodziennych połączeń smakowych. Kuchnia, w której przeplatało się wielu kultur, tradycji i smaków. Podczas zajęć uczestnicy dowiedzieli się, jak w okresie staropolskim wyglądały przygotowania świąteczne, które potrawy przetrwały próbę czasu, a o których już zapomnieliśmy. Pod czujnym okiem instruktora pani Małgorzaty Chudzik przygotowali tradycyjne potrawy kuchni staropolskiej. Na stole nie zabrakło gęsiny, kaczek i wołowiny oraz tradycyjnego, świątecznego bigosu. Pojawiły się również staropolskie pierniki i miodownik. Każdy z uczestników mógł skosztować dań i wyrazić swoją opinie na temat ich smaku, sposobu podania oraz walorów kulinarnych.
Autor tekstu – Magdalena Suszalska – Świeca
Autor zdjęć – Dawid Wojtasiak, Iwona Chojnacka