W dniach 17- 20 listopada br. uczestnicy Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Jędrzejowie wzięli udział w konsultacjach zawodowych, których hasłem przewodnim było „Jesienne gotowanie”. Młodzież pod okiem instruktora praktycznej nauki zawodu – pani Małgorzaty Chudzik, przygotowywała potrawy takie jak: węgierska zupa gulaszowa, gołąbki z kaszą gryczaną, kurczak faszerowany pieczarkami oraz pierogi z kaszą gryczaną i grzybami.
Takie konsultacje w okresie czasowego zawieszenia funkcjonowania jednostek systemu oświaty pomagają młodym ludziom, w rozwijaniu swoich kulinarnych pasji i nabywaniu nowych doświadczeń. Ponadto zwiększają kompetencje przyszłych szefów kuchni począwszy od planowania dań, po ich realizację, poprzez organizację czasu i przestrzeni w warunkach samodzielnej oraz zespołowej pracy. Młodzi kucharze wykazali się fachowością i profesjonalizmem podczas gotowania, a wykonane potrawy zachwycały wyglądem, smakiem i aromatem.
Autor tekstu – Magdalena Suszalska – Świeca
Autor zdjęć – Jan Habel, Iwona Chojnacka