CO ANGIELSKI KUCHARZ UMIEĆ POWINIEN?
Dobiegł końca pierwszy tydzień praktyk zawodowych w Wielkiej Brytanii grupy uczestników ze skarżyskiego Hufca Pracy. Szesnastoosobowa grupa młodzieży OHP doskonali swoje umiejętności w zawodach fryzjer, kucharz i mechanik pojazdów samochodowych. Swoimi wrażeniami z pierwszych dni praktyk podzieliły się już fryzjerki, pora więc zajrzeć na zaplecza restauracji, gdzie na ręce angielskich mistrzów patelni patrzą z uwagą: Patrycja Płusa, Patrycja Winiarska, Aleksandra Bilska, Paweł Dulęba, Emil Rafalski i Dawid Woźniak.
Uczestnicy szkolą się w kilku różnych lokalach więc zdobyte doświadczenie jest bardzo różnorodne. Nasi praktykanci są przyjmowani przez współpracowników oraz klientów bardzo życzliwie. Szefowie i stali pracownicy są bardzo mili i chętnie dzielą się swoimi umiejętnościami i doświadczeniem. Młodzież wykonuje prace pomocnicze, takie jak krojenie, siekanie i obieranie, ale angażowana jest również w trudniejsze zadania, na przykład pieczenie ciast i babeczek z nadzieniem nadziewanych bażantem.
Ćwiczą również sztukę parzenia różnych rodzajów kawy i herbaty. Poznają stosowane w Anglii sposoby podawania dań i napojów.
Fot. 1-4. Uczestnicy skarżyskiego Hufca Pracy podczas praktyk zawodowych
Autor tekstu: Marzena Zajączkowska
Autor zdjęć: Uczestnicy
|