KURS KELNER Z ELEMENTAMI CARVINGU PIERWSZEGO STOPNIA W JĘDRZEJOWIE
Dnia 17 października br. uczestnicy 13-1 Środowiskowego Hufca Pracy w Jędrzejowie rozpoczęli kurs „Kelner z elementami carvingu pierwszego stopnia” organizowany przez Rejonowy Ośrodek Szkolenia Zawodowego Młodzieży w Kielcach. Jego celem jest podniesie kwalifikacji zawodowych i rozwój dodatkowych umiejętności praktycznych młodzieży kształcącej się w zawodzie kucharz.
Na pierwszych zajęciach młodzież poznała definicję sztuki carvingu, jak również podstawowe rodzaje i typy narzędzi specjalnie do tego przeznaczonych. Następnie po krótkiej teorii uczestnicy rozpoczęli zgodnie ze wskazówkami instruktora rzeźbienie motywów roślinnych w warzywach.
Na sam koniec kursanci wykonali dekoracje poprzez łączenie poszczególnych elementów w całość. Wszyscy uczestnicy byli zafascynowani poznaniem nowych i przepięknych metod rzeźbienia w warzywach i zgodnie przyznali, że zdobyte umiejętności na pewno podniosą ich kwalifikacje i przydadzą się w dalszej karierze zawodowej.
Fot. 1. Rozpoczęcie kursu przez kierownika Rejonowego Ośrodka Szkolenia Zawodowego Młodzieży w Kielcach pana Janusza Marszyckiego
Fot. 2-6. Młodzież podczas zajęć
Fot. 7-9. Efekt końcowy pierwszego dnia kursu
Autor tekstu: Magdalena Suszalska-Świeca
Autor zdjęć: Bożena Kucybała
|