
II OGÓLNOPOLSKI KONKURS WIEDZY O UNII EUROPEJSKIEJ „EUROPA DA SIĘ LUBIĆ” I DZIEŃ KONKURSU - ZMAGANIA I RYWALIZACJA
II Ogólnopolski Konkurs Wiedzy o Unii Europejskiej „Europa da się lubić” 24.05.2017 r. po raz koleiny odbył się w województwie świętokrzyskim. Organizatorem II Ogólnopolskiego Konkursu Wiedzy o Unii Europejskiej „Europa da się lubić” była Świętokrzyska Wojewódzka Komenda OHP w Kielcach oraz Komenda Główna OHP. Współorganizatorem konkursu był Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego im. Danuty Siedzikówny „Inki” w Kielcach. W konkursie wzięło udział ogółem 97 osób, w tym 71 uczestników Ochotniczych Hufców Pracy z terenu całego kraju.
W uroczystym otwarciu konkursu, które odbyło się 25 maja w Hotelu Binkowski w Kielcach udział wzięli, min.: Pan Krzysztof Słoń Senator RP, Pani Renata Wicha - Zastępca Komendanta Głównego OHP, Pan Andrzej Pruś - Wiceprzewodniczący Sejmiku Województwa Świętokrzyskiego, Pan Kazimierz Mądzik - Świętokrzyski Kurator Oświaty, Pan Krzysztof Świerczek Wojewódzki Komendant Małopolskiej Wojewódzkiej Komendy OHP, Paweł Faryna - Dyrektor Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Handlowej w Kielcach, Pani Marianna Noworycka-Gniatkowska - Radna Miasta Kielce, Pani Małgorzata Banasik-Rusak - Dyrektor Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach, Pani Dorota Słomska - Główny organizator w Biurze Edukacji Wychowania Komendy Głównej OHP.
Po powitaniu gości przez Pana Stanisława Blinstruba - prowadzącego uroczystość, zabrzmiały „Mazurek Dąbrowskiego” oraz „Oda do Radości” w wykonaniu chóru szkolnego ze Szkoły Podstawowej nr 2 w Jędrzejowie.
Następnie Pan Jacek Sabat - Wojewódzki Komendant ŚWK OHP w Kielcach powitał serdecznie obecną młodzież, kadrę OHP, a także zaproszonych gości. Uroczystego otwarcia II Ogólnopolskiego Konkursu Wiedzy o Unii Europejskiej „Europa da się lubić” dokonała Pani Renata Wicha - Zastępca Komendanta Głównego OHP.
Pani Lucyna Brelska Zastępca Wojewódzkiego Komendanta ŚWK OHP w Kielcach przedstawiła zebranym poszczególne komisje konkursowe oraz wprowadziła w zasady oceniania poszczególnych zadań.
Głos zabrał również Pan Krzysztof Słoń - Senator RP, podkreślając wagę konkursu oraz jego ważną rolę edukacyjną. Senator zauważył ogromne zaangażowanie i profesjonalizm młodzieży w przygotowaniu stoisk oraz prezentacji.
Pan Andrzej Pruś - Wiceprzewodniczący Sejmiku Województwa Świętokrzyskiego był zachwycony konkursem i wyraził nadzieję, że już na stałe zagości on w województwie świętokrzyskim.
Udział w konkursie wzięło 71 uczestników Ochotniczych Hufców Pracy z całego kraju. W kwietniu br. w siedzibie Komendy Głównej Ochotniczych Hufców Pracy odbyło się losowanie krajów członkowskich, które zostały przypisane zgodnie z regulaminem konkursu poszczególnym Wojewódzkim Komendom OHP i Centrom Kształcenia i Wychowania OHP.
Koordynatorem Komisji Konkursowych była Pani Małgorzata Banasik-Rusak - Dyrektor Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego im. Danuty Siedzikówny „Inki” w Kielcach. W pierwszej części konkursu ocenione zostały dwa zadania konkursowe: przygotowanie wystawy wylosowanego kraju członkowskiego Wspólnoty Europejskiej oraz prezentacja multimedialna. Prace młodzieży oceniała komisja konkursowa w składzie: Pan Paweł Faryna - Dyrektor Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Handlowej w Kielcach; Pan Maciej Usak - Wicedyrektor, geograf, nauczyciel Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego im. Danuty Siedzikówny „Inki” w Kielcach, Pani Marta Skrzypek - Wizytator ZDZ.
Uroczystość uświetniły występy wokalne zespołu osób niepełnosprawnych z Jędrzejowa „Grześki” oraz uczestniczki 13-1 Środowiskowego Hufca Pracy w Jędrzejowie Joanny Madej i uczennicy ZSPS w Kielcach Agnieszki Komorowskiej.
Po ocenie pierwszych zadań konkursowych uczestnicy oraz zebrani goście udali się do Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach, gdzie na wszystkich czekał przygotowany obiad. Po posiłku młodzież OHP przygotowując się do dalszych zmagań miała okazję spotkać się z Jackiem Kiełbem - piłkarzem drużyny CK - Korona Kielce.
W drugiej części konkursu młodzież przystąpiła do zadań praktycznych. Przygotowała potrawy charakterystyczne dla kuchni 23 krajów członkowskich Wspólnoty Europejskiej. Uczestnicy OHP podali komisji konkursowej m.in. gulasz z kiszoną kapusta i kopytkami, austriackie knedle z morelami, zapiekanka estońska, kaftedaki, wołowina po irlandzku, souvaki z tzatzikami, belgijski krem z szalotki i cykorii, litewskie kartacze, czeska polewka, hutspot. Prace młodzieży oceniała komisja konkursowa w składzie: Pan Mirosław Ciołak - przewodniczący Szef kuchni Hotel „Tęczowy Młyn”, Pan Robert Pasiek - menager Hotelu „Odyssey”, Pan Michał Markowicz - Szef kuchni Hotelu „Odyssey”, Pan Sławomir Kowalczyk - Szef kuchni „Pałac Poledno”, Pani Barbara Maciejewska - starszy wizytator Świętokrzyskiego Kuratorium Oświaty.
Równolegle odbywał się test wiedzy na temat Wspólnoty Europejskiej oraz krajów członkowskich, nad którym sprawowała pieczę Pani Dorota Słomska - Główny organizator w Biurze Edukacji Wychowania Komendy Głównej OHP, dbając o prawidłowy przebieg sprawdzianu wiedzy.
Po zmaganiach konkursowych młodzież miała możliwość uczestnictwa w zajęciach warsztatowych z carvingu. Następnie uczestnicy konkursu wyjechali do miejsc zakwaterowania, gdzie w oczekiwaniu na wyniki konkursu uczestniczyli w zajęciach integracyjnych przygotowanych przez organizatorów.
Fot. 1-7. W trakcie otwarcia Ogólnopolskiego Konkursu Wiedzy o Unii Europejskiej „Europa da się lubić”
Fot. 8-11. Podczas oglądania stoisk wystawienniczych przygotowanych przez uczestników konkursu
Fot. 12-15. Prezentacje multimedialne przygotowane przez uczestników konkursu
Fot. 16-21. Stoiska wystawiennicze przygotowane przez uczestników konkursu
Fot. 22-25. Test wiedzy na temat Wspólnoty Europejskiej
Fot. 26-31. Podczas przygotowywania potraw przez uczestników konkursu
Fot. 32-34. Warsztatowych z carvingu
Fot. 35-40. Potrawy konkursowe
Fot. 41-100.
Autor tekstu i zdjęć: Dawid Tobiasz
|