
EMIL NA PODIUM
10 grudnia, w Zespole Szkół Samochodowo-Usługowych w Skarżysku-Kamiennej odbył się IV Powiatowy Konkurs Fryzjersko-Gastronomiczny. W konkursie udział wzięło 5 szkół: ze Starachowic, Kielc, Suchedniowa, Radomia i Skarżyska Kamiennej. Uczestnik 13-1 Hufca Pracy-Emil Szyszka wraz z kolegą z technikum wzięli udział w gastronomicznej części konkursu, pt. „Potrawy z królika w kuchni polskiej” pod honorowym patronatem Starosty Skarżyskiego-Jerzego Żmijewskiego. Drużyna pod kierownictwem uczestnika OHP przygotowywała danie: Comber z królika w pudrze migdałowo-różanym na racuszkach dyniowo-orzechowych z surówką z rukoli. Poziom konkursu był bardzo wysoki, wszystkie przygotowane przez zawodników potrawy i ich umiejętności kulinarne zasługiwały na podziw i pochwałę. Ostatecznie, po obradach jury, drużyna Emila uplasowała się na II miejscu. Młodzi kucharze otrzymali nagrody rzeczowe w postaci opiekaczy wielofunkcyjnych oraz nagrodę finansową ufundowaną przez Danutę Banaczek, pracodawcę współpracującą ze skarżyskim Hufcem Pracy już od wielu lat. Kadra wychowawcza jest bardzo dumna z Emila i jego sukcesu. „W przyszłym roku będzie pierwsze miejsce”-powiedział Emil w rozmowie z wychowawcą-Justyną Warwas. Trzymamy za niego kciuki.
 |
Fot. 1. Młodzi kucharze podczas pracy.
Fot. 2. Drużyna Emila.
Fot. 3. Efekt końcowy-danie z królika.
Autor tekstu i zdjęć Justyna Warwas
|