OCHOTNICZE HUFCE PRACY
ŚWIĘTOKRZYSKA WOJEWÓDZKA KOMENDA
                         
Świętokrzyska WK OHP  
ul. Wrzosowa 44  
25-211 Kielce  

tel./fax: (041) 200 17 50  
(041) 200 17 60  



 
Aktualności Przetargi Biuletyn Kontakt Partnerzy Strona główna






„JESIENNE INSPIRACJE KULINARNE”

30 listopada, w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego im. Danuty Siedzikówny „Inki” w Kielcach odbył się konkurs z cyklu Świętokrzyskie Dziedzictwo Kulinarne p.n. „Jesienne inspiracje kulinarne”.

Udział w konkursie wzięła młodzież ucząca się w zawodzie kucharz-uczniowie ZSPS oraz uczestnicy Ochotniczych Hufców Pracy z terenu województwa świętokrzyskiego. Organizatorami przedsięwzięcia byli: Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego oraz Świętokrzyska Wojewódzka Komenda OHP w Kielcach, a patronat honorowy nad nim objęli: Wojewoda Świętokrzyski-Bożentyna Pałka-Koruba oraz Starosta Kielecki-Michał Godowski, zaś oprawę medialną zapewniło „Echo Dnia”.

Przyszli kucharze przygotowali tradycyjne potrawy charakterystyczne dla naszego regionu. Na stołach zagościła kapusta kiszona, grzyby i różne rodzaje mięs. Wśród serwowanych dań były m.in. pierogi z boczniaków i kapusty, zalewajka świętokrzyska, ravioli z kapustą kiszoną, roladki schabowe z selerem w orzechach, polędwiczki wieprzowe w sosie borowikowy, gęś po jędrzejowsku.

W skład komisji konkursowej weszli szefowie kuchni kieleckich restauracji: Mirosław Ciołak-szef kuchni hotelu „Tęczowy Młyn”, Rafał Korus z hotelu Best Western oraz Hubert Sanecki z Willi Hueta. Jury oceniało przede wszystkim walory smakowe dań, ale także proces przygotowywania i zachowanie zasad BHP, estetykę potrawy i sposób jej podania. Zdaniem jury, niekwestionowanym zwycięzcą został duet reprezentujący 13-1 Środowiskowy Hufiec Pracy w Jędrzejowie-Ewa Ciosek i Paulina Jachimowska i przygotowana przez nie gęsina. Laureatki, jako nagrodę główną, otrzymały tygodniowy staż u szefa kuchni hotelu „Tęczowy Młyn”. Drugie miejsce przypadło uczestniczkom 13-5 Hufca Pracy w Końskich-Jolancie Bańburskiej i Ewelinie Organce, które przygotowały pałki z kurczaka, faszerowane pieczarkami. Trzecie miejsce na podium przypadło uczniom Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego.

Na zakończenie konkursu wszyscy uczestnicy otrzymali pamiątkowe dyplomy oraz upominki ufundowane przez organizatorów oraz sponsorów.


Fot. 1-2. Młodzież podczas przygotowywania dań konkursowych


Fot. 3. Komisja konkursowa podczas oceniania przygotowanych przez młodzież potraw


Fot. 4. Laureatki konkursu-Ewa Ciosek i Paulina Jachimowska z 13-1 ŚHP Jędrzejów z komisją konkursową


Fot. 5. Zdobywczynie drugiego miejsca-Jolanta Bańburska i Ewelina Organka


Fot. 6. Zwycięska gęsina po jędrzejowsku




Autor tekstu Anna Nowak

Autor zdjęć Anna Nowak, Kamila Odzimkowska



Informacje o ŚWK OHP
  Wojewódzka Komenda OHP
  Działalność
  Nasze jednostki
  Rekrutacja
  Absolwenci OHP
  Refundacja
  Projekty EFS
  Mobilne Centrum Informacji Zawodowej
  Oferty pracy
  Ogłoszenia
  Komenda Główna OHP
Serwisy powiązane z OHP
  Wojewódzkie Komendy OHP
  Centra Kształcenia i Wychowania
  OHP dla Szkoły
Ministerstwa Rządu RP
  Ministerstwo Edukacji Narodowej
  MPiPS
  MRR
Użyteczne linki
  Świętokrzyski Urząd Wojewódzki
  Urząd Marszałkowski w Kielcach
  Urząd Miasta Kielce
  Miejski Urząd Pracy
  Powiatowy Urząd Pracy
  Wojewódzki Urząd Pracy
  Przedsiębiorstwo Usług Komunalnych
  Portal Funduszy Strukturalnych
  Europejski Fundusz Społeczny
  EURES
  EURODESK
  EUROPASS
  PNWM















  swietokrzyska@ohp.pl