
„JESIENNE INSPIRACJE KULINARNE”
30 listopada, w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego im. Danuty Siedzikówny „Inki” w Kielcach odbył się konkurs z cyklu Świętokrzyskie Dziedzictwo Kulinarne p.n. „Jesienne inspiracje kulinarne”.
Udział w konkursie wzięła młodzież ucząca się w zawodzie kucharz-uczniowie ZSPS oraz uczestnicy Ochotniczych Hufców Pracy z terenu województwa świętokrzyskiego. Organizatorami przedsięwzięcia byli: Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego oraz Świętokrzyska Wojewódzka Komenda OHP w Kielcach, a patronat honorowy nad nim objęli: Wojewoda Świętokrzyski-Bożentyna Pałka-Koruba oraz Starosta Kielecki-Michał Godowski, zaś oprawę medialną zapewniło „Echo Dnia”.
Przyszli kucharze przygotowali tradycyjne potrawy charakterystyczne dla naszego regionu. Na stołach zagościła kapusta kiszona, grzyby i różne rodzaje mięs. Wśród serwowanych dań były m.in. pierogi z boczniaków i kapusty, zalewajka świętokrzyska, ravioli z kapustą kiszoną, roladki schabowe z selerem w orzechach, polędwiczki wieprzowe w sosie borowikowy, gęś po jędrzejowsku.
W skład komisji konkursowej weszli szefowie kuchni kieleckich restauracji: Mirosław Ciołak-szef kuchni hotelu „Tęczowy Młyn”, Rafał Korus z hotelu Best Western oraz Hubert Sanecki z Willi Hueta. Jury oceniało przede wszystkim walory smakowe dań, ale także proces przygotowywania i zachowanie zasad BHP, estetykę potrawy i sposób jej podania. Zdaniem jury, niekwestionowanym zwycięzcą został duet reprezentujący 13-1 Środowiskowy Hufiec Pracy w Jędrzejowie-Ewa Ciosek i Paulina Jachimowska i przygotowana przez nie gęsina. Laureatki, jako nagrodę główną, otrzymały tygodniowy staż u szefa kuchni hotelu „Tęczowy Młyn”. Drugie miejsce przypadło uczestniczkom 13-5 Hufca Pracy w Końskich-Jolancie Bańburskiej i Ewelinie Organce, które przygotowały pałki z kurczaka, faszerowane pieczarkami. Trzecie miejsce na podium przypadło uczniom Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego.
Na zakończenie konkursu wszyscy uczestnicy otrzymali pamiątkowe dyplomy oraz upominki ufundowane przez organizatorów oraz sponsorów.
Fot. 1-2. Młodzież podczas przygotowywania dań konkursowych
Fot. 3. Komisja konkursowa podczas oceniania przygotowanych przez młodzież potraw
Fot. 4. Laureatki konkursu-Ewa Ciosek i Paulina Jachimowska z 13-1 ŚHP Jędrzejów z komisją konkursową
Fot. 5. Zdobywczynie drugiego miejsca-Jolanta Bańburska i Ewelina Organka
Fot. 6. Zwycięska gęsina po jędrzejowsku
|