
EUROPEJSKI DZIEŃ ZDROWEGO ŚNIADANIA
W dniu 8 listopada na kontynencie europejskim obchodzony jest Dzień Zdrowego Śniadania. Zainicjował go w 2007 roku ówczesny komisarz Unii Europejskiej ds. zdrowia Markos Kyprianou. Jego celem jest zachęcenie dzieci i młodzieży do zdrowego i świadomego odżywiania się.
W tym roku dzień ten obchodzili również uczestnicy Środowiskowego Hufca Pracy w Jędrzejowie. Rozpoczęli od sporządzenia pysznej, owocowej sałatki, stanowiącej dodatek do śniadania, które dzięki temu stało się pełnowartościowe i bogate w składniki odżywcze. Wszystkim bardzo podobała się praca nad najważniejszym posiłkiem dnia, dającym energię do działania, koncentrację do nauki i siłę do zabawy. Wspólne szykowanie zdrowego posiłku było okazją do zacieśnienia więzi między uczestnikami, integracji grupy rówieśniczej, zabawy i nauki w jednym.
Po południu w świetlicy odbyła się prezentacja multimedialna nt. zdrowego odżywiania. Wyposażeni w nowe informacje uczestnicy przystąpili do wykonania piramidy żywienia. Pomysłów nie brakowało, a powstała praca zachwyciła wszystkich rozmiarem, kolorami i kreatywnością. Piramida stanęła na honorowym miejscu w internacie, przypominając wszystkim jakie produkty sprzyjają zdrowiu, a jakie szkodzą.
Zajęcia w ramach Europejskiego Dnia Zdrowego Śniadania były pokazową lekcją, podczas której młodzież utrwaliła zasady zdrowego odżywiania i prawidłowe nawyki żywieniowe.
Fot. 1-3. Młodzież podczas przygotowywania sałatki
Fot. 4-6. Uczestnicy chętnie wykonywali piramidę żywienia
Fot. 7. Piramida przypomina wszystkim jakie produkty sprzyjają zdrowiu, a jakie mu szkodzą
Autor tekstu: Magdalena Suszalska-Świeca
Autor zdjęć: Iwona Chojnacka
|