
HUFCOWE GRZYBOBRANIE
Pomimo, że tegoroczne lato było bardzo upalne i mało obfitujące w deszcze na terenie Środowiskowego Hufca Pracy w Jędrzejowie, pod drzewkami wyrosły grzyby. Uczestnicy zebrali je do wiaderka, a następnie pod okiem instruktora praktycznej nauki zawodu-Małgorzaty Chudzik obrali je i przygotowali do marynaty. Instruktor poinformowała młodzież, jak rozpoznawać grzyby jadalne, dlaczego najlepiej zbierać tzw. grzyby rurkowe czyli te, których spód kapelusza jest gąbczasty oraz te, które stanowią wyjątek (np. borowik szatański). Uświadomiła również uczestnikom, że jeżeli nie mamy pewności, czy grzyb jest jadalny, nie należy go zbierać.
Młodzież wyposażona w wiedzę, chętnie chce się wybrać do lasu na duże grzybobranie.
Fot. 1-2. Młodzież podczas grzybobrania
Fot. 3. Instruktor z uczestnikami-obróbka wstępna grzybów
Autor tekstu i zdjęć Bożena Kucybała
|