
SAŁATKA NICEJSKA W RAMACH ZAJĘĆ „PALCEM PO MAPIE”
W Środowiskowym Hufcu Pracy w Jędrzejowie odbywają się zajęcia pt. „Palcem po mapie”. W ramach zajęć uczestnicy poznają ciekawe zakątki Polski i świata: krajobraz, architekturę, tradycje kulinarne, obowiązujące języki, zwyczaje ludzi tam zamieszkujących.
W czwartkowe przedpołudnie, 6 sierpnia uczestniczki pod opieką kierownika Świetlicy Środowiskowej wyruszyły w podróż do Francji. Wirtualnie zwiedziły między innymi Paryż. Zapoznały się z francuską architekturą, paryską modą, sławnymi ludźmi.
Ze względu na swoje szczególne zainteresowania kuchnią oraz zdrowym odżywianiem miały sposobność wykonania i spróbowania sałatki nicejskiej - jednego z symboli kuchni południowej Francji.
Sałatka nicejska to prawdopodobnie najbardziej znana na świecie francuska sałatka. Podstawowa zasada jej przygotowywania brzmi: poza ugotowanymi na twardo jajkami w tej sałatce wykorzystuje się wyłącznie surowe warzywa. I choć w niezliczonych jej odmianach zatraca się często przepis oryginalny, jej skład różni się w zależności od pory roku.
Sałatka nicejska wywodzi się z kuchni ludzi biednych, którzy wkładali do niej to, co dała im natura. Uczestniczki Hufca w Jędrzejowie w ślad za pierwowzorem,w swojej wersji wykorzystały tanie produkty oraz warzywa z przydomowych ogródków. Podczas przygotowywania potrawy zapach świeżych warzyw unosił się w powietrzu, co powodowało, że apetyt rósł.
Zajęcia sprawiły dziewczętom dużo satysfakcji, poznały bowiem nowy przepis na prostą, lekką, zdrową i niedrogą przekąskę, przydatny zwłaszcza teraz, gdy za oknem żar leje się z nieba...
Fot. 1-5. Uczestniczki podczas przygotowywania sałatki
Fot. 6. Sałatka nicejska - efekt końcowy
Autor tekstu: Barbara Nowakowska
Autor zdjęć: Magdalena Suszalska-Świeca
|