
KUCHARZE Z ZASADNICZEJ SZKOŁY ZAWODOWEJ ZDAWALI EGZAMINY ZAWODOWE
Uczestnicy Środowiskowego Hufca Pracy w Jędrzejowie, odbywający naukę w zawodzie kucharz przystąpili do egzaminów potwierdzających kwalifikacje zawodowe.
Egzamin, który sprawdza wiadomości i umiejętności właściwe dla kwalifikacji w zawodzie, a także związane z zatrudnieniem i działalnością gospodarczą oraz daje uprawnienia do wykonywania zawodu, składa się z dwóch etapów - pisemnego oraz praktycznego. Część pisemna odbyła się 22 czerwca, natomiast część praktyczna 25 czerwca. Ten etap trwał 120 minut. Uczestnicy mieli przygotować potrawy, zgodnie z przepisem zawartym w arkuszu na stanowisku egzaminacyjnym.
Nadzór nad prawidłowym przebiegiem etapu praktycznego sprawowała komisja, która składała się z egzaminatorów, powołanych przez dyrektora Okręgowej Komisji Egzaminacyjnej w Łodzi, pod przewodnictwem Moniki Bugajskiej.
Wyniki egzaminów potwierdzających kwalifikacje zawodowe znane będą pod koniec sierpnia, kiedy zostaną przesłane do macierzystych szkół zdających. Absolwenci, którzy zdadzą egzamin zawodowy otrzymają dyplom, potwierdzający kwalifikacje zawodowe oraz certyfikat Europass - Suplement do Dyplomu Potwierdzającego Kwalifikacje Zawodowe. Określa on zakres kompetencji osoby posiadającej dyplom zawodowy oraz ułatwia zrozumienie jego znaczenia, a także opisuje umiejętności i uprawnienia posiadacza dyplomu.
Fot. 1,2. Uczestnicy przed wejściem na salę egzaminacyjną
Fot. 3. Na chwilę przed rozpoczęciem egzaminu
Autor tekstu i zdjęć: Bożena Kucybała
|