
PRAKTYKI ZAWODOWE W KRAJACH UNII EUROPEJSKIEJ - HISZPANIA
W Andaluzyjskim mieście Martos, młodzież z Ośrodka Szkolenia i Wychowania OHP w Starachowicach w dniach od 09-22 maja, odbyła praktyki zawodowe w ramach projektu realizowanego na zasadach programu Erasmus +, współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego, Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój ( PO WER ) . Organizacją goszczącą była Europroyectos Leonardo da Vinci, koordynator projektu - Jadrana Słoniecka. Staż w Hiszpanii odbyło ośmiu uczestników w zawodzie kucharz i ośmiu w zawodzie monter zabudowy i robót wykończeniowych w budownictwie. Grupą opiekowała się pedagog - Ela Kordecka, natomiast wsparciem językowym służył nauczyciel języka angielskiego -Renata Gil. W czasie praktyk uczestnicy wykonywali zadania zgodne z programem szkolenia oraz kwalifikacjami zawodowymi.
Miasto, w którym przebywaliśmy jest położone u stóp góry La Pena należącej do pasma Sierra Jabalcuz. Historia miasta sięga czasów cesarstwa rzymskiego. Szczyty górskie otaczające miasto pokryte są drzewami oliwkowymi. Okręg ten jest największym producentem oliwy z oliwek na świecie. Pierwszego dnia pobytu przedstawiciele organizacji goszczącej zapoznali młodzież z programem praktyk, zasadami zakwaterowania, sprawdzili kompetencje językowe młodzieży, przedstawili stażystów w poszczególnych miejscach praktyk. Po dopełnieniu formalności związanych z realizacją projektu wszyscy udaliśmy się na spacer po Martos.
Monterzy zabudowy i robót wykończeniowych w budownictwie w czasie stażu wykonywali prace takie jak: przygotowywanie ścian do malowania i układania glazury, prace malarskie, porządkowanie terenu pod budowę, kładzenie tynków przy renowacji zabytków w Granadzie. Kucharze poznali tajniki kuchni hiszpańskiej oraz organizację pracy w tutejszych restauracjach. Region południowej Hiszpanii to kuchnia andaluzyjska, która ma tradycje arabskie. Arabowie wprowadzili wiele nowych warzyw i przypraw, a także ryż, cytryny, pomarańcze, oliwki i winogrona. W tych stronach przyrządza się mięsa z rożna, sosy z dodatkiem kminku lub szafranu oraz słodycze z tłuczonych migdałów. Powszechnie używa się pomidorów i papryki. Z tego regionu pochodzą przekąski tapas, które serwowane są w całej Hiszpanii. Ciekawym doświadczeniem zawodowym była obróbka owoców morza.
Urozmaiceniem pobytu był ciekawy program kulturowy, na który złożyły się: spacer po Martos, którego celem było poznanie historii i topografii miasta, wyjście do baru tapaz, zajęcia sportowe na obiekcie Miejskiego Klubu Sportowego „La Pena”, zwiedzanie Malagi i Granady. W Maladze podziwialiśmy zabytkową Katedrę Mariquitę, jej architekturę z zewnątrz oraz dzieła sztuki. Dużą atrakcją był pobyt na wybrzeżu Costa del Sol oraz kąpiel w błękitnych wodzach morza Śródziemnego. Natomiast Granada oczarowała nas wznoszącym się na wzgórzu kompleksem pałacowym Alahambra, zwanym również Czerwoną Wieżą wraz z ogrodami Generalife. Z Dziedzińca zamku Karola V podziwialiśmy niezwykłej urody panoramę miasta i okolice, sięgające aż po pokryte jeszcze śniegiem góry Sierra Nevada. Następnie udaliśmy się spacerem do Albaicin, starej zabytkowej dzielnicy z klimatem mauretańskim. O mieście tym mówi się:,, kto nie widział Granady to nie był w Hiszpanii`` a nam się to udało. Młodzież doskonale radziła sobie w nowych sytuacjach, samodzielnie poruszała się po mieście, nawiązywała kontakty w miejscu pracy, w miejscu zamieszkania, porozumiewała się po hiszpańsku na ulicy i w sklepach.
Wspólnie z nami na praktykach przebywała młodzież z Wielkiej Brytanii i Czech . Codzienne kontakty z kolegami z innych krajów pozwoliły na wymianę doświadczeń oraz nabycie pewności siebie w posługiwaniu się językiem angielskim. Każdy dzień pobytu był nowym, niepowtarzalnym doświadczeniem, rozwijającym wszechstronne umiejętności i kompetencje zawodowe, językowe i społeczne.
W ostatnim dniu pobytu odbył się obiad pożegnalny, na którym stażyści otrzymali Certyfikaty od organizacji przyjmującej Europroyectos LdV , potwierdzające nabyte umiejętności i kompetencje zawodowe.
Fot. 1,2. Pierwszy dzień w Martos
Fot. 3. Monterzy w czasie praktyk
Fot. 4-7. Stażyści w zawodzie kucharz w pracy
Fot. 8-9. Wycieczka do Malagi
Fot. 10-11. Wycieczka do Granady
Fot. 12-14. Podsumowanie pobytu w Martos
Autor tekstu: Ela Kordecka
Autor zdjęć: Ela Kordecka, Renata Gil
|