
SPRAWNY W ZAWODZIE, BEZPIECZNY W PRACY 2015
24 kwietnia w 13-1 Środowiskowym Hufcu Pracy w Jędrzejowie odbył się Wojewódzki Konkurs „Sprawny w zawodzie - bezpieczny w pracy” w kategoriach kucharz oraz bezpieczeństwo i higiena pracy. Zgodnie z przyjętymi założeniami, celem głównym konkursu było stworzenie uczestnikom OHP kończącym w roku 2015 cykl kształcenia, możliwości sprawdzenia poziomu ich przygotowania do zewnętrznych egzaminów kwalifikacyjnych oraz monitorowanie, podnoszenie jakości i efektywności procesu przygotowania zawodowego uczestników OHP.
Konkurs zorganizowany został przez kadrę 13-1 Środowiskowego Hufca Pracy
w Jędrzejowie, pod nadzorem Komendant Hufca - Bożeny Kucybały. Honorowy patronat nad częścią BHP objął Okręgowy Inspektor Pracy w Kielcach - Janusz Czyż. Uroczystego otwarcia konkursu dokonali: Renata Wicha - Zastępca Wojewódzkiego Komendanta OHP oraz Bożena Kucybała - Komendant 13-1 ŚHP Jędrzejów. Następnie przyszli kucharze wylosowali potrawy do sporządzenia oraz stanowiska pracy.
Część dotyczącą zmagań młodzieży w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy wraz
z kadrą ŚWK OHP współtworzył oraz prowadził - Stanisław Golmento, przedstawiciel Okręgowej Inspekcji Pracy w Kielcach, dzięki czemu konkurs odbył się w należytej oprawie
i na odpowiednio wysokim poziomie. Zadanie młodzieży polegało na rozwiązaniu testu jednokrotnego wyboru składającego się z 50 pytań. Zaprezentowany przez młodzież poziom znajomości przepisów BHP był bardzo wysoki.
Nieco trudniejsze zadania mieli przyszli kucharze, którzy oprócz części teoretycznej, podczas której rozwiązywali test, mieli do wykonania zadanie praktyczne: knedle z mięsem, rybę smażona z frytkami, krokiety z kapustą i grzybami oraz barszcz czerwony, kotlet de volaille z ziemniakami i surówką, uszka z grzybami oraz barszcz czerwony, pierogi ruskie.
Zmaganiom młodzieży w osiągnięciu jak najlepszych wyników przyglądali się Jerzy Górski - Wojewódzki Komendant OHP, Renata Wicha - Zastępca Wojewódzkiego Komendanta OHP oraz Janusz Czyż Okręgowy Inspektor Pracy, a także obecna kadra opiekuńczo-wychowawcza z każdej jednostki ŚWK OHP i członkowie komisji. W skład komisji w dziedzinie BHP weszli: Stanisław Golmento - inspektor Okręgowej Inspekcji Pracy, Anna Nowak - starszy specjalista ds. wychowania i kształcenia OHP oraz Jerzy Łaganowski - starszy wychowawca 13-7 HP w Pińczowie.
Po zsumowaniu wszystkich punktów, wyłoniono laureatów konkursu. W kategorii BHP zwyciężyła Jolanta Bańburska z 13-5 Hufca Pracy w Końskich, która zdobyła aż 44 punkty. Na II miejscu uplasowała się Patrycja Mazur z Ośrodka Szkolenia i Wychowania, która uzyskała 42 punkty, zaś na III Iga Gibała z 13-1 Hufca Pracy w Skarżysku-Kamiennej. Wśród kucharzy najlepsi okazali się reprezentanci 13-1 Środowiskowego Hufca Pracy
w Jędrzejowie: Agata Orłowska i Daniel Januszek, którzy zdobyli maksymalną liczbę punktów, tj. 145. Na drugim miejscu, z liczbą punktów 97, uplasowali się kucharze z Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Starachowicach - Beata Kiełek i Dawid Domagała, zaś na trzecim, z 94 punktami, reprezentacja 13-5 Hufca Pracy w Końskich - Magdalena Gierczak
i Patrycja Pawlikowska.
Na zakończenie Wojewódzkiego Konkursu „Sprawny w zawodzie, bezpieczny w pracy 2015” wszyscy uczestnicy otrzymali z rąk Wojewódzkiego Komendanta OHP - Jerzego Górskiego i Okręgowego Inspektora Pracy Janusza Czyża nagrody i dyplomy.
Fot. 1. od lewej Wojewódzki Komendanta OHP - Jerzy Górski, Okręgowy Inspektor - Janusz Czyż
Fot. 2-7. Uczestnicy podczas przygotowania potraw
Fot. 8-13 Efekty pracy
Fot. 14-20 Laureaci konkursu BHP podczas wręczania dyplomów oraz nagród
Fot. 21-26 Podczas wręczania dyplomów dla młodych kucharzy
Autor tekstu: Anna Nowak, Kamila Odzimkowska
Autor zdjęć: Barbara Węgrzyn
|