OCHOTNICZE HUFCE PRACY
ŚWIĘTOKRZYSKA WOJEWÓDZKA KOMENDA
                         
Świętokrzyska WK OHP  
ul. Wrzosowa 44  
25-211 Kielce  

tel./fax: (041) 200 17 50  
(041) 200 17 60  



 
Aktualności Przetargi Biuletyn Kontakt Partnerzy Strona główna






„WIELKANOCNE SPECJAŁY” W KIELCACH

W ramach obchodów Roku Szkolnictwa Zawodowego, Świętokrzyska Wojewódzka Komenda OHP wraz z Zespołem Szkół Przemysłu Spożywczego, 24 marca, zorganizowały Konkurs Gastronomiczny „Wielkanocne specjały”.

Celem przedsięwzięcia było kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o polskiej tradycji kulinarnej, doskonalenie umiejętności kulinarnych, rozbudzanie inicjatywy, pomysłowości i kreatywności uczniów podnoszenie poziomu kształcenia zawodowego oraz nawiązywanie współpracy między organizatorami i firmami związanymi z gastronomią. Patronat honorowy nad konkursem objęli: Wojewoda Świętokrzyski - Bożentyna Pałka-Koruba i Świętokrzyski Kurator Oświaty - Małgorzata Muzoł.

Zadanie konkursowe polegało na przygotowaniu miksu przekąsek wielkanocnych w nowoczesnych aranżacjach z elementami carvingu. Udział w rywalizacji wzięli uczniowie Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego i uczestnicy OHP: Paulina Nawrot z Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Starachowicach, Mateusz Siemieniec z 13-7 Hufca Pracy w Pińczowie oraz Daniel Januszek z 13-1 Środowiskowego Hufca Pracy w Jędrzejowie. Młodzież przygotowała jajka faszerowane pastami, m.in. z awokado, tuńczyka, papryki, jajka otulone szynką, a także muffinki z jajka i serka mascarpone.

„Wielkanocne specjały” oceniała Komisja Konkursowa w składzie: Przewodniczący - Mirosław Ciołak - Szef Kuchni Hotelu „Tęczowy Młyn”, Wiceprzewodniczący: Elżbieta Gębura - instruktor praktycznej nauki zawodu w OSiW Starachowice, Sekretarz: Anna Sobczyk - nauczyciel przedmiotów zawodowych gastronomicznych, Juror Techniczny: Jadwiga Krawczyńska - nauczyciel przedmiotów zawodowych gastronomicznych. Jury brało pod uwagę nie tylko walory smakowe przygotowanych przekąsek, ale także sposób i estetykę podania oraz czystość stanowiska pracy. Po długiej naradzie Komisja Konkursowa podjęła decyzję. Zwycięzcą konkursu został Marcin Stypa z ZSPS, wśród uczestników OHP najlepiej wypadł Mateusz Siemieniec z 13-7 Hufca Pracy w Pińczowie, który zajął III miejsce. Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali z rąk Dyrektora Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego - Małgorzaty Banasik-Rusak i Zastępcy Wojewódzkiego Komendanta OHP - Renaty Wichy pamiątkowe dyplomy i upominki ufundowane przez: Świętokrzyskie Kuratorium Oświaty w Kielcach, Świętokrzyski Urząd Wojewódzki, Agencję Rynku Rolnego i Świętokrzyską Wojewódzką Komendę OHP.


Fot. 1. Uczestnicy Konkursu Gastronomicznego. Od lewej:Mateusz Siemieniec (13-7 HP Pińczów), Paulina Nawrot ( OSiW Starachowice) i Daniel Januszek (13-1 ŚHP Jędrzejów)


Fot. 2. Paulina Nawrot w trakcie przygotowywania przekąsek wielkanocnych


Fot. 3. Mateusz Siemieniec z 13-7 HP Pińczów zajął III miejsce


Fot. 4. Daniel Januszek z 13-1 ŚHP Jędrzejów na swoim stanowisku pracy


Fot. 5. Pamiątkowe zdjęcie uczestników konkursu z komisją


Fot. 6. Zwycięski miks przekąsek wielkanocnych przygotowany przez Marcina Stypę z ZSPS





Autor tekstu i zdjęć: Anna Nowak



Informacje o ŚWK OHP
  Wojewódzka Komenda OHP
  Działalność
  Nasze jednostki
  Rekrutacja
  Absolwenci OHP
  Refundacja
  Projekty EFS
  Mobilne Centrum Informacji Zawodowej
  Oferty pracy
  Ogłoszenia
  Komenda Główna OHP
Serwisy powiązane z OHP
  Wojewódzkie Komendy OHP
  Centra Kształcenia i Wychowania
  OHP dla Szkoły
Ministerstwa Rządu RP
  Ministerstwo Edukacji Narodowej
  MPiPS
  MRR
Użyteczne linki
  Świętokrzyski Urząd Wojewódzki
  Urząd Marszałkowski w Kielcach
  Urząd Miasta Kielce
  Miejski Urząd Pracy
  Powiatowy Urząd Pracy
  Wojewódzki Urząd Pracy
  Przedsiębiorstwo Usług Komunalnych
  Portal Funduszy Strukturalnych
  Europejski Fundusz Społeczny
  EURES
  EURODESK
  EUROPASS
  PNWM















  swietokrzyska@ohp.pl