
ZAJĘCIA W KOŃSKICH
Drugi tydzień ferii zimowych w 13-5 Hufcu Pracy w Końskich, rozpoczął się od konkursu fotograficznego. Uczestnicy pod okiem wychowawcy wyruszyli w miasto, fotografując, ich zdaniem, najciekawsze obiekty. Następnie wybrane zdjęcia zostały wywołane u fotografa a z nich zrobiona gazetka. Zajęcia miały na celu rozwijanie twórczej inwencji i kreatywności oraz rozwijanie wrażliwości artystycznej.
We wtorek, 24 lutego, uczestnicy wzięli udział w zajęciach ceramicznych, gdzie wykonywali z gliny różne ozdoby. Tworzenie z gliny miało na celu rozwijanie zdolności manualnych.
W środę, 25 lutego, do hufca przyszli uczestnicy zainteresowani zdrowym odżywianiem. Komendant i wychowawca wprowadzili uczestników w tematykę związaną z „Dziesięcioma zasadami racjonalnego żywienia”. Wśród uczestników zajęć kulinarnych, jednogłośnie zapadła decyzja o zrobieniu sałatki z „gyrosem” i „kolorowych” kanapek. Dostarczą organizmowi wielu witamin i składników mineralnych. Zajęcia miały na celu zwrócenie uwagi na wartości odżywcze produktów, rozwijanie wyobraźni , nawyku współpracy i podziale obowiązków.
Odbyła się wspólna degustacja przygotowanych potraw przez uczestników ,kadrę i zaprzyjaźnionych gości, którzy nas odwiedzili: dyrektor II LO w Końskich - Beata Salata i ksiądz z parafii Chrystusa Odkupiciela - Marcin Zarzycki.
Było smakowicie, miło i sympatycznie.
Fot. 1. Konkurs fotograficzny
Fot. 2. Wyroby ceramiczne
Fot. 3. Wspólna degustacja
Autor tekstu i zdjęć: Monika Jedynak i Elżbieta Szewczuk
|