
Operacja wspierana w ramach Inicjatywy na rzecz zatrudnienia ludzi młodych
KURSY ZAWODOWE NA FINISZU
W Świętokrzyskiej Wojewódzkiej Komendzie OHP kontynuowane są działania związane z realizacją wsparcia systemowego dedykowanego uczestnikom projektu „Równi na rynku pracy”. Projekt ten jest realizowany w ramach Programu Operacyjnego: Wiedza Edukacja Rozwój.
Młodzież objęta działaniami to łącznie 150 osób w wieku 18 25 lat. Na dzień dzisiejszy 95 uczestników projektu ukończyło już kursy zawodowe, które przygotowały ich do pracy na stanowiskach: kucharz z modułami carvingu, kelner, barman, barista, operator koparko ładowarki, profesjonalny sprzedawca z obsługą kasy fiskalnej, pracownik administracyjno biurowy, magazynier z obsługą wózka widłowego, fryzjer z elementami wizażu, operator obrabiarki sterowanej numerycznie CNC, kierowca z uprawnieniami kwalifikacji wstępnej przyspieszonej do kat. C, kierowca z prawem jazdy kat. E, operator koparki jednonaczyniowej, operator walca drogowego klasy III, spawacz blach i rur spoinami pachwinowymi metodą TIG z modułem cięcia tlenowego.
Każdy z kursów zawierał część teoretyczną i praktyczną. Wykorzystanie wiedzy i umiejętności nabytych podczas kursów, będzie można sprawdzić już niedługo, ponieważ młodzież przygotowuje się do odbywania półrocznych staży u pracodawców.
Zatrudnienie w ramach stażu będzie zgodne z ukończonymi przez uczestników kursami zawodowymi i pozwoli na zdobycie doświadczenia w wybranych profesjach.
Świętokrzyska Wojewódzka Komenda OHP dokonała doboru kursów zawodowych po uprzednim zdiagnozowaniu predyspozycji zawodowych uczestników pod kątem planowania rozwoju zawodowego ale również wzięła pod uwagę potrzeby lokalnych pracodawców. Pracodawcy mający problemy ze skompletowaniem kadry, niejednokrotnie sami zgłaszają się do nas po stażystów, wskazując na możliwość zatrudnienia ich w swoich firmach po odbytym stażu.
Zapraszamy wszystkich Pracodawców i Przedsiębiorców do współpracy w zakresie naboru na staże, jak również zatrudniania Uczestników naszego Projektu po odbytym półrocznym stażu.
Fot. 1. Praktyczna część kursu gastronomicznego
Fot. 2. Uczymy się carvingu
Fot. 3. Efekt pracy „carvingowców” z Buska - Zdroju
Autor tekstu: Elżbieta Ścióg
Autor zdjęć: Edyta Stefaniak
|