
„POWIEDZIAŁ NAM BARTEK, ŻE W 13-1 ŚHP ŚWIĘTUJEMY TŁUSTY CZWARTEK”
12 lutego w ostatni czwartek przed Wielkim Postem, uczestnicy odbywający praktyczną naukę zawodu na kuchni w 13-1 Środowiskowym Hufcu Pracy w Jędrzejowie, pod okiem instruktorki smażyli pyszne pączki z powidłami śliwkowymi. W Polsce tego dnia, „dozwolone” jest obżarstwo, a najbardziej popularnym w tym dniu przysmakiem są pączki. Mówi się, że człowiekowi, który nie skusi się na ani jednego pączka, w dalszym życiu nie będzie się wiodło. Roznoszący się po hufcu zapach kusił bezlitośnie. Czwartkowe wypieki były bardzo smaczne i apetyczne oraz w znakomity sposób wypełniły jadłospis, podawane w formie deseru.
Fot. 1. Formowanie ciasta
Fot. 2. Smażenie pączków
Fot. 3. Dekoracja cukrem pudrem
Fot. 4. Degustacja
Autor tekstu: Dawid Wojtasiak
Autor zdjęć: Jan Habel
|