
Słodki talizman w 13-3 Hufcu Pracy w Kielcach
„Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła”. Zgodnie ze staropolskim przysłowiem w dniu 27 lutego, w 13-3 Hufcu Pracy
w Kielcach, spotkali się uczestnicy Klubu Absolwenta i Klubu Aktywnych, aby przygotować pączki.
Tradycja mówi, że tłusty czwartek jest początkiem hucznego żegnania karnawału
i właśnie dlatego nie powinniśmy w tym dniu odmawiać sobie słodkich przyjemności.
W ostatni karnawałowy czwartek najchętniej sięgamy oczywiście po pączki, chociaż ciastek
z „tradycją” jest znacznie więcej. Wadowickie kremówki, poznańskie rogale marcińskie, warszawskie zygmuntówki, wietrzniki czy uszy sztramberskie, królują na stołach w innych miesiącach.
W ten szczególny dzień, żeby zapewnić sobie powodzenie w całym roku, musimy skusić się na coś słodkiego. Tego dnia nikogo nie obowiązują diety, dlatego też młodzież Z kieleckiego hufca pod opieką wychowawców, przygotowała najpopularniejsze w tym dniu symbole: pączki i oponki. Uczestnicy zostali podzieleni na trzy grupy. Pierwsza odpowiadała za wyrobienie ciasta i wykrojenie słodkości, druga za smażenie, a trzecia za pracę dekoracyjną: nadziewanie i lukrowanie pączków. Zwieńczeniem wspólnej pracy była degustacja.
Fot. 1,2. W poszukiwaniu najlepszego przepisu
Fot. 3,4,5. Etapy przygotowań
Fot. 6. Efekt końcowy
Fot. 7,8. Młodzież podczas degustacji
Autor tekstu: Ewelina Jabłońska
Autor zdjęć: Anna Michalczyk i Marta Zębala
|