Bliżej Europy w Jędrzejowie
26 lutego w siedzibie Środowiskowego Hufca Pracy w Jędrzejowie odbył się Wojewódzki Konkurs Wiedzy o Unii Europejskiej "Bliżej Europy" pod honorowym patronatem posła do Parlamentu Europejskiego Jacka Włosowicza.
Celem organizacji konkursu było rozszerzenie wiedzy o Unii Europejskiej, rozwijanie zainteresowań młodzieży na temat państw członkowskich oraz wdrażanie do pracy zespołowej. W ramach przygotowania do rywalizacji w jednostkach organizacyjnych odbyły się prelekcje europejskie przeprowadzone przez specjalistę ds. wdrażania projektów w ŚWK OHP.
Uroczystego otwarcia konkursu dokonał Komendant 13-1 Środowiskowego Hufca Pracy w Jędrzejowie - Bożena Kucybała serdecznie witając gości - Wojewódzkiego Komendanta OHP Jerzego Górskiego, asystentów europarlamentarzystów z regionu świętokrzyskiego - Jacka Włosowicza i Czesława Siekierskiego, młodzież oraz kadrę wychowawczą. Wojewódzki Komendant OHP Jerzy Górski życzył powodzenia uczestnikom OHP w rywalizacji konkursowej oraz pogratulował zaangażowania w przygotowanie do udziału w konkursie.
Fot. 1. Uroczyste otwarcie konkursu. Od lewej strony - Wojewódzki Komendant OHP - Jerzy Górski, Komendant 13-1 ŚHP - Bożena Kucybała, asystent posła do PE dr Czesława Siekierskiego Paweł Garbuzik, asystent posła do PE Jacka Włosowicza - Tomasz Zbróg.
Fot. 2. W konkursie uczestniczyli uczestnicy OHP ze wszystkich jednostek organizacyjnych Świętokrzyskiej WK .
W konkursie udział wzięły pięcioosobowe zespoły młodzieży ze wszystkich jednostek organizacyjnych Świętokrzyskiej WK OHP. Rywalizacja konkursowa przebiegała w dwóch etapach - teoretycznym i praktycznym. W części teoretycznej młodzież rozwiązywała test składający się z 40 pytań z zakresu wiedzy o Unii Europejskiej.
Fot. 3. Jednym z zadań konkursowych było rozwiązanie testu wiedzy o Unii Europejskiej.
W części praktycznej uczestnicy przygotowywali wylosowane wcześniej potrawy - 13-1 Hufiec Pracy w Skarżysku - Kamiennej - hiszpańską paellę, 13-3 Hufiec Pracy w Kielcach - placek z gulaszem węgierskim, 13-5 HP w Końskich - włoskie spaghetti, 13-7 Hufiec Pracy w Pińczowie - wołowinę z ziemniakami i warzywami, Ośrodek Szkolenia i Wychowania w Starchowcach - sałatkę grecką i rybę po grecku, a gospodarze - tradycyjny polski bigos.
Fot. 4. Materiały przygotowane przez młodzież ze Środowiskowego Hufca Pracy w Jędrzejowie.
Fot. 5. Nakrycie stołu przygotowane przez gospodarzy, przygotowujących tradycyjną polską potrawę - bigos.
Fot. 6. Drużyna z 13-3 HP Kielce przygotowywała dekorację stołu w stylu węgierskim.
Fot. 7. Reprezentacja 13-7 Hufca Pracy w Pińczowie wylosowała Wielką Brytanię i przygotowała wołowinę z ziemniakami i warzywami.
Fot. 8. Prezentacja Hiszpanii przygotowana przez młodzież z 13-1 HP Skarżysko - Kamienna.
Fot. 9. Uczestnicy 13-5 HP Końskie przygotowali informacje na temat Włoch.
W skład Komisji Konkursowej weszli: Wojewódzki Komendant OHP w Kielcach Jerzy Górski, Komendant 13-1 ŚHP Jędrzejów - Bożena Kucybała, Dyrektor Biura Posła do PE Jacka Włosowicza - Mariusz Gosek, asystent posła do PE dr Czesława Siekierskiego Paweł Garbuzik, asystent posła do PE Jacka Włosowicza - Tomasz Zbróg oraz specjalista ds. wychowania i kształcenia - Anna Litwińczuk. Jury oceniało przygotowanie drużyny do udziału w konkursie - prezentacje poszczególnych krajów członkowskich Wspólnoty, wykorzystanie technik multimedialnych, opracowane materiały i wykonane prace, a także sposób prezentacji. W części praktyczne oprócz jakości przygotowanej potrawy duże znaczenie miał sposób jej podania, nakrycie stołu, przygotowane dekoracje, prezentacja postawy.
Po podsumowaniu wszystkich punktów przyznanych przez członków Komis bezkonkurencyjna okazała się drużyna gospodarzy zdobywając 614,5 punktów, na drugim miejscu uplasowała się reprezentacja z Kielc uzyskując 464 punkty, a na trzecim młodzież z Ośrodka Szkolenia i Wychowania z wynikiem 408 punktów. Kolejne miejsca zajęły - HP Skarżysko - Kamienna (378 punktów), HP Pińczów (232 pkt), HP Końskie (165 pkt.).
Poziom konkursu był bardzo wysoki. Młodzież bardzo zaangażowała się w przygotowanie prezentacji i prac. Na najlepszych czeka wyjazd do Strasburga - ufundowany przez Posła do PE Jacka Włosowicza. Na zakończenie wszyscy uczestnicy otrzymali pamiątkowe upominki przekazane przez Posła do PE dr Czesława Siekierskiego oraz dyplomy.
Fot. 10. Zwycięska drużyna gospodarzy z Komendantem Hufca - Bożeną Kucybałą, Pierwszy z prawej strony - asystent posła do PE dr Czesława Siekierskiego Paweł Garbuzik.
Autor tekstu i zdjęć: Anna Litwińczuk
|